Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat marti ca a amendat firma Cargo Serv Post cu 5000 de lei pentru ca a perceput un tarif de 1 leu pe trimitere pentru colectarea, sortarea, transportul si a livrarea in Giurgiu a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame. Firma a incalcat astfel prevederile legale care dau dreptul numai furnizorului de serviciu universal (Posta Romana) sa colecteze, sorteze, transporte si sa livreze trimiteri de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere.

In Romania, furnizorul de serviciu universal este Compania Nationala Posta Romana (CNPR), care a dobandit acest drept in urma unei proceduri organizate de ANCOM in anul 2009.

CNPR beneficiaza de dreptul exclusiv de a furniza anumite servicii postale pentru ca, in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste.

Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. CNPR are obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame.

  • "Amenzile pe care le-am dat pana in prezent au tinut seama de faptul ca furnizorii sanctionati erau la prima abatere, dar se pot aplica amenzi mult mai mari care pot ajunge pana la 60.000 lei pentru furnizorii cu cifra de afaceri de pana la 3 milioane de lei. Furnizorilor cu o cifra de afaceri care depaseste 3 milioane de lei le putem aplica amenzi de pana la 2% din cifra de afaceri, iar, in cazul unor abateri repetate, o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri. In situatia in care gravitatea faptei o justifica, ANCOM poate decide si retragerea dreptului de a furniza servicii postale”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Pana acum, autoritatea a aplicat 5 amenzi furnizorilor care au incalcat dreptul rezervat CNPR. Ceilalti furnizori amendati pana acum de ANCOM pentru incalcarea drepturilor rezervate CNPR sunt TCE Post S.R.L., Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL si Direct Post Services SRL.