Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) analizeaza posibilitatea de a reglementa blocarea telefoanelor mobile furate, dar ramane de vazut daca acest demers se va concretiza printr-o decizie obligatorie sau printr-un acord cu toti furnizorii de telefonie mobila din Romania, a declarat marti pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii. Pe baza analizei derulate pana la acest moment, sustine acesta, apreciem ca cea mai eficienta formula pentru a proteja utilizatorii care se confrunta cu furtul telefoanelor si pentru a descuraja totodata aceasta practica ar fi constituirea unei baze de date cu codurile unice ale terminalelor mobile, care sa poata fi interogata in timp real de operatori cu scopul de a inceta furnizarea serviciului catre acele terminale.

Catalin Marinescu, presedinte ANCOMFoto: AGERPRES
  • "Un asemenea demers se bazeaza in primul rand pe cooperarea dintre furnizori, iar Autoritatea ar putea juca cel mai bine rolul de facilitator. (...) In ce priveste analiza mentionata, vom putea face primele anunturi oficiale abia in trimestrul III al anului 2012", a mai precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, seful ANCOM.

Amintim faptul ca in Romania un astfel de proiect a fost anuntat de catre AOMR (Asociatia care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote/Telemobil-Zapp) in luna noiembrie 2008 dar pana in prezent nu s-a concretizat nimic.

Marti, presa internationala a scris ca principalii operatori de telefonie mobila din Statele Unite ale Americii (SUA) au decis impreuna cu autoritatile sa creeze o baza de date cu seriile de identificare (IMEI) ale telefoanelor mobile furate, pentru a impiedica folosirea ulterioara a serviciilor de voce si date pe aceste terminale. Baze de date similare functioneaza deja in Marea Britanie, Germania, Franta si Australia, conform WSJ.