Guvernul a stabilit printr-o Ordonanta de Urgenta unele masuri pentru eliberarea de catre Ministerul Apararii (MApN) a unor benzi de frecventa radio, a declarat miercuri Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului. Aceasta trecere presupune, evident, o serie de costuri generate de achizitia noilor echipamente si instalarea acestora, in vederea continuarii indeplinirii atributiilor prevazute de lege, aflate in sarcina MApN si a unitatilor subordonate, iar evaluarea acestor costuri este de 234,4 milioane de euro, a mai spus acesta. Aceste frecvente vor fi scoase la licitatie in vara acestui an in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice de banda larga si vor putea fi folosite inclusiv pentru introducerea tehnologiei LTE (Long Term Evolution) pentru internet mobil.

LTEFoto: GSMA
  • "Sunt benzi care trec acum din gestiunea MApN in cea a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Aceasta trecere presupune, evident, o serie de costuri generate de achizitia noilor echipamente si instalarea acestora, in vederea continuarii indeplinirii atributiilor prevazute de lege, aflate in sarcina MApN si a unitatilor subordonate. Evaluarea acestor costuri este de 234,4 milioane de euro. Banii acestia vor fi suportati partial intr-un cuantum egal in valoare, in lei, a 30 de milioane de euro, din bugetul ANCOM. Suma va fi achitata in termen de 15 zile, de la data aprobarii cheltuielii prin bugetul de venituri si cheltuieli, iar diferenta, pana la costurile estimate, se va suporta din cuantumul taxei de licenta, incasata de la fiecare dintre castigatorii procedurilor de selectie ce vor fi organizate de ANCOM pentru benzile de frecventa radio respective. E vorba de patru mari frecvente", a declarat Dan Suciu.

Este vorba despre eliberarea benzilor de frecvente radio 830-862 MHz, 1747,5-1785 MHz, 1842,5-1880 MHz si 2500-2690 MHz. Aceste benzi, aflate in prezent partial in utilizare guvernamentala de catre MApN, urmeaza a fi scoase la licitatie in vara acestui an de catre ANCOM (autoritatea de reglementare in comunicatii) in vederea furnizarii de servicii de comunicatii electronice de banda larga, inclusiv pentru dezvoltarea de retele avansate LTE care permit servicii de internet mobil de mare viteza.

ANCOM si Ministerul Apararii Nationale (MApN) au initiat si lansat in consultare publica acest proiect de Ordonanta de Urgenta in luna ianuarie din acest an. Conform termenelor propuse de proiectul de ordonanta, MApN va elibera benzile de frecventa in cel mult sase luni de la achitarea sumelor prevazute de proiectul de act normativ. Conditiile tehnice de eliberare a benzilor, precum si alte detalii necesare, vor fi stabilite printr-un protocol ce va fi incheiat intre ANCOM si MApN.

Recent, Consiliul Concurentei a avertizat asupra costurilor semnificative estimate de MAPN pentru eliberarea frecventelor sale radio, care ar putea sa nu aiba efectul de asigurare a posibilitatii aparitiei unor noi operatori de telefonie mobila. Consiliul Concurentei a recomandat "reevaluarea si fundamentarea costurilor pentru eliberarea acestor frecvente".

In replica, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a precizat pentru HotNews.ro ca preturile de pornire propuse pentru cumpararea acestor frecvente reflecta valoarea economica si sociala a spectrului radio, care este o resursa limitata a statului, si nu costurile de eliberare solicitate de MapN.

La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvente va fi conditionata de plata catre bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta in urma licitatiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.