Nokia a anuntat miercuri lansarea unei versiuni a telefonului inteligent Lumia 610 cu tehnologia NFC (Near Field Communication (NFC) care permite plati prin simpla apropiere a telefonului de anumite dispozitive speciale instalate la comercianti. Lumia 610 NFC va fi disponibil in al treilea trimestru al acestui an si Orange este primul operator care va pune in vanzare acest terminal. France Telecom a anuntat luna trecuta ca va introduce in acest an pe piata UE trei milioane de terminale NFC si 10 milioane de astfel de telefoane pana in 2013.

Lumia 610 NFCFoto: Nokia
  • "Nokia continua sa inoveze in domeniul NFC, cu aceasta noua implementare pe platforma Windows Phone, pentru care avem intreaga sustinere a Orange", a declarat Ilari Nurmi, head of product marketing for Smart Devices, Nokia.

De cealalta parte, Yves Maitre, Senior VP Mobile Multimedia & Devices, Orange a declarat ca "Orange intentioneaza sa lanseze servicii NFC mobile in toate teritoriile europene in care opereaza".

Nokia Lumia 610 NFC dispune de capabilitati software si hardware pentru implementarea solutiilor pentru plati si achitarea calatoriilor prin NFC, terminalul obtinand certificare pentru efectuarea de plati prin tehnologia MasterCard PayPass.

In aceasta luna, Gabriel Ghita, business development manager pentru Europa Centrala si de Est (CEE) in cadrul Mastercard, a declarat ca "avem discutii cu 3-4 banci din Romania pentru introducerea serviciilor de plati prin intermediul telefoanelor dotate cu tehnologia NFC si speram ca cel putin un astfel de proiect sa se concretizeze anul acesta".