Nu este realist termenul de sfarsitul lunii iunie pentru privatizarea Postei Romane prin majorare de capital, a declarat joi Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor. In luna februarie din acest an, in prima sa conferinta de presa, Mustea declarase ca privatizarea Postei este principala preocupare, care ar trebui sa se intample pana la sfarsitul lunii iunie, conform obligatiilor asumate fata de Fondul Monetar international (FMI). Inca mai sper ca acest proces se va incheia pana la sfarsitul acestui an si nu ma astept la sanctiuni de la FMI pentru ca intarziem cu cateva luni, a mai spus ministrul.

Razvan MusteaFoto: Hotnews
  • "Si daca am fi avut selectat consultantul de privatizare in luna februarie din acest an, tot nu am fi reusit sa terminam acest proces pana la sfarsitul lunii iunie. Nu ma astept la sanctiuni din partea FMI pentru faptul ca vom intarzia cu cateva luni procesul de privatizare. Cred ca FMI doreste sa vada ca statul roman vrea aceasta privatizare prin atragerea unui actionar minoritar si eficientizarea acestei companii", a declarat joi Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor.

Acesta a precizat ca "statul isi doreste atragerea unui investitor minoritar care sa detina cel putin 20% din companie, dar statul va ramane actionar majoritar. Se poate ajunge la situatia in care statul sa detina 51%, Fondul Proprietatea 17% din actiuni si noul investitor - restul actiunilor".

In prezent, Posta Romana este detinuta de statul roman prin Ministerul Comunicatiilor - 75% din actiuni si Fondul Proprietatea cu 25% din actiuni.

S-au schimbat toti pasii facuti pana acum in procedura de privatizare a Postei

Potrivit acestuia, au fost demarate deja procedurile de licitatie pentru selectarea unui consultant juridic, care va fi ales cel mai probabil saptamana viitoare".

La randul sau, acest consultant juridic va trebui sa aleaga apoi un consultant pentru privatizare care va oferi printre altele o evaluare a companiei si care va asista statul in atragerea unui investitor minoritar". Acest consultant de privatizare va fi ales in maxim o luna de zile".

Anuntul da peste cap toti pasii care fusesera facuti pana acum in acest proces:

  • Astfel, in luna decembrie 2011, MCSI a desemnat, in urma unei proceduri de achizitie, firma KPMG ca si consultant care sa evalueze Posta Romana in vederea redresarii economice si manageriale prin privatizare (majorare capital social) cu un investitor strategic care va deveni si actionar minoritar. Termenul limita de prezentare a raportului de evaluare a Postei Romane catre cei doi actionari era 20 ianuarie 2012.
  • Tot in luna decembrie 2011 fusese postat pe site-ul MCSI un contract de achizitii de servicii de expertiza economica, tehnica si juridica in vederea atragerii unui investitor strategic minoritar la Posta Romana, a carui valoare estimata era de 485.000 de euro (inclusiv TVA).
  • La sfarsitul lunii ianuarie 2012, MCSI a anuntat ca a decis anularea procedurii de atribuire a acestui contract de servicii de expertiza economica, tehnica si juridica "in urma constatarii unor vicii de procedura privind legislatia in domeniul privatizarii societatilor comerciale".

In legatura cu contractul castigat de KPMG, ministrul Mustea a declarat joi ca "acest contract nu a mai fost semnat, deoarece nu a mai existat finantare".

"Consultantul pentru privatizare va fi ales in maxim o luna. Uzantele arata ca intr-o perioada de 5-8 luni de la alegerea acestui consultant se poate incheia acest proces de privatizare. Inca mai sper ca pana la sfarsitul acestui an vom avea acest proces incheiat. Posta din Belgia si-a aratat interesul pentru acest proces, dar deocamdata nu suntem in faza de negociere ci doar si-au exprimat intentia", a spus Mustea.

Posta Romana avea 34.962 de angajati la sfarsitul lunii februarie din acest an, 511 angajati fiind disponibilizati in acest an. Ministrul a precizat ca nu vor mai fi alte disponibilizari in acest an.

Pentru 2011 estimarile arata ca va exista o pierdere neta de 68 de milioane de lei. Potrivit ministrului, Posta are incasari lunare de 110 milioane lei si cheltuieli salariale de 67 milioane de lei, ceea ce inseamna ca peste 60% sunt costuri cu personalul.

  • "Nu pot sa nu observ ca in Posta sunt oameni cu salarii de 700 de lei pe luna, in timp ce numarul functiilor de conducere a ramas relativ constant", a spus ministrul.

Ministrul a mai mentionat ca s-a decis in AGA (adunarea generala a actionarilor) aplicarea OUG 109/2011, astfel incat alegerea membrilor Consiliului de Administratie din Posta Romana sa se faca de catre o companie de resurse umane, proces care ar trebui sa se incheie in 3-4 luni.