Grupul elen de telecomunicatii OTE, care in Romania controleaza Romtelecom si Cosmote, ia in calcul vanzarea uneia dintre unitatile sale din Albania, Bulgaria sau Romania, pentru a-si finanta returnarea unor datorii cuprinse intre 500 si 700 de milioane de euro, informeaza ziarul elen Naftemporiki, citat de agentia bulgara de stiri Novinite. In Romania, ministrul Comunicatiilor a declarat joi ca inca se analizeaza printre altele, impreuna cu firma de consultanta PricewaterhouseCoopers Audit, oportunitatile unei posibile fuziuni Romtelecom-Cosmote.

Fostul Romtelecom, absorbit de OrangeFoto: Romtelecom

Se asteapta ca OTE sa ia decizii privind masuri de reducere a costurilor pana la sfarsitul primei jumatati din acest an, potrivit ziarului elen.

In Romania, OTE este actionarul majoritar la Romtelecom si Cosmote. Dupa esecul vanzarii actiunilor detinute de stat la Romtelecom catre OTE, autoritatile romane si oficialii greci au semnat la data de 1 iulie 2011un acord prin care au stabilit un calendar comun pentru listarea pe bursa a Romtelecom care ar urma sa se realizeze in 12 luni, conform declaratiilor de atunci ale Ministerului Comunicatiilor, pastorit de Valerian Vreme.

Romtelecom a fost desemnata de cei doi actionari sa se ocupe de procedurile privind tot acest proces.

In luna august 2011, Romtelecom a angajat o societate de avocatura - Stoica si Asociatii pentru a oferi consultanta juridica in procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa). In luna septembrie, Morgan Stanley a fost selectata drept banca de investitii care sa evalueze beneficiile acestui proces. Raportul de evaluare al acestei banci trebuia sa fie finalizat in decembrie 2011.

Nu a mai fost facut nici un anunt in acest sens.

De asemenea, la sfarsitul lunii noiembrie 2011 Ministerul Comunicatiilor a ales firma PricewaterhouseCoopers Audit, in urma unei proceduri de achizitie, pentru a oferi asistenta juridica, tehnica si economica si sa apere interesele statului in procesul de analiza a scenariilor legate de listarea pachetului de actiuni pe care il detine la Romtelecom. Pentru castigarea acestui contract in valoare de 200.000 de euro (TVA inclus) au mai depus oferte si KPMG Romania si firmele asociate Deloitte SRL, Bostina si Asociatii SPRL si Reff & Asociatii SCA.

  • "Prin parcurgerea acestei etape, pentru reprezentantii statului roman s-au creat premisele pentru analiza oportunitatilor fuziunii Romtelecom-Cosmote", a declarat la acel moment Marius Fecioru, Secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor.

Marti, 12 aprilie, noul ministrul al Comunicatiilor, Razvan Mustea a fost intrebat despre stadiul acestui proces, in cadrul unei conferinte de presa.

  • "Deocamdata cu Romtelecom suntem in faza de evaluare a mai multor optiuni pe care le avem. Stiti foarte bine, este vorba de fuziunea intre Romtelecom si Cosmote... Avem un consultant, este vorba de PWC si analizam foarte atent alaturi de dansii optiunile pe care le avem, plusurile si minusurile pentru fiecare optiune. In momentul in care vom avea o optiune clar definita fiti siguri ca vom comunica", a precizat ministrul Comunicatiilor.

La comentariile ziaristilor legate de faptul ca ar fi trebuit facute niste anunturi in aceasta directie pana acum, ministrul Comunicatiilor a indemnat la analiza atenta a optiunilor statului.

  • "Discutam despre active ale statului roman. Este foarte important, si asta este parerea mea, sa nu lasam factorul timp sa ne influenteze, pentru ca dupa aceea tot d-voastra, presa, veniti si faceti tot felul de comentarii sau lansati tot felul de opinii legate de faptul ca s-au ars anumite etape ca nu s-a studiat foarte bine oportunitatea unui anumit fapt. Consider ca este foarte bine sa nu ne grabim si sa analizam extrem de atent fiecare optiune pe care o avem asa incat orice miscare pe care o facem sa fie in favoarea statului roman", a declarat Razvan Mustea.

Actionarii Romtelecom sunt Hellenic Telecommunications Organization ('OTE') - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor - 45.99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom (DT) detine o participatie de 40% la compania OTE.