​Nokia a raportat joi o pierdere operationala de 1,34 miliarde euro pentru primul trimestru din acest an, pe fondul unor costuri de restructurare la divizia de echipamente telecom Nokia Siemens Network, informeaza Bloomberg. In trimestrul mentionat, livrarile anuale de telefoane mobile au scazut cu 24% pana la un numar de 83 de milioane de telefoane, cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani. Producatorul finlandez a vandut circa doua milioane de telefoane inteligente din noua linie Lumia pe care ruleaza sistemul de operare Windows Phone al Microsoft.

Nokia LumiaFoto: Nokia Romania

Vanzarile Nokia au depasit 7,3 miliarde euro in primul trimestru din acest an, in scadere cu 29% fata de acelasi trimestru din 2011.

Valoarea de piata a Nokia, odata liderul detasat al industriei de telefoane mobile, a scazut cu aproape 70 de miliarde de euro din 2007, cand Apple a introdus telefonul inteligent iPhone. In primele trei luni din acest an, noteaza Bloomberg, Nokia a livrat la nivel mondial 83 de milioane de telefoane, cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani.

Producatorul finlandez a vandut circa 2 milioane de telefoane Lumia, noua linie de terminale inteligente bazate pe sistemul de operare Windows Phone al Microsoft, dar vanzarile de telefoane low-end nu au reusit sa sustina aceasta tranzitie in conditiile in care companiile rivale au introdus terminale mai ieftine bazate pe sistemul de operare Android al Google in India si China.

Tot joi, Nokia a anuntat plecarea din firma a lui Colin Giles, vicepresedinte si membru al echipei de conducere, cu o vechime de 20 de ani in cadrul companiei. Acesta va parasi compania in luna iunie din acest an, dupa ce in februarie fusese numit sa conduca divizia de vanzari a Nokia.

Citeste aici comunicatul oficial al Nokia.