Taxarea la scara larga a tranzactiilor financiare este doar una dintre ideile pe care guvernul Ungariei este dispus sa le implementeze pentru a aduce deficitul sub plafonul cerut de UE. Ministerul Economiei sugereaza acum aplicarea unei taxe pe utilizarea telefonului si Internetului, relateaza portalul de stiri local origo.hu, citand surse ministeriale.

Viktor Orban in Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Portalul a aflat ca guvernul va aproba miercurea viitoare in Programul de Convergenta actualizat masuri noi de majorare a veniturilor bugetare. Cabinetul trebuie sa trimita documentul la Bruxelles pana pe 30 aprilie. In acelasi timp, Budapesta trebuie sa prezinte un plan credibil pentru a acoperi gaurile din buget, pe care Comisia Europeana le estimeaza la 150 de miliarde de forinti in 2012 si 400 de miliarde in anul viitor.

Unul dintre elementele acestui pachet este taxa asupra tranzactiilor financiare, care va fi aplicata retragerilor din ATM-uri, transferului salariului lunar in contul bancar, debitului direct etc. In aceasta forma noua taxa nu va reprezenta doar o presiune asupra institutiilor financiare, ci efectiv va fi o noua taxa pe valoare adaugata - sau o taxa pe venitul personal.

Unele surse ministeriale afirma ca executivul spera sa colecteze intre 100-200 de miliarde de forinti din taxa pe tranzactii, in timp ce altele estimeaza veniturile provenite de la aceasta noua taxa la 250 de miliarde de forinti, relateaza origo.hu.

De asemenea, modernizarea sistemului public de transport vizeaza sa faca economii la buget de 10-15 miliarde de forinti iar ministerele si municipalitatile pot fi obligate sa economiseasca alte 40 de miliarde. Totusi, aceste masuri nu vor fi suficiente pentru a umple golurile in buget si, asa cum mentioneaza portalul, Ministerul Economiei propune acum taxarea serviciilor de telefonie (fixa sau mobila) si traficul pe Internet.

Conform estimarilor ministerului acest lucru poate suplimenta visteria statului cu 40-50 de miliarde de forinti. Noua taxa va functiona ca o taxa pe tranzactii, aceasta va fi inclusa de furnizorul de servicii in factura, care va fi suportata de utilizatorii finali. Sursele citate nu au putut sa ofere informatii cu privire la rata de taxare aplicata si daca aceasta va fi platita in functie de traficul de date sau in functie de durata.

Conform surselor origo.hu, ministerul a impartasit aceste planuri unei delegatii a Comisiei Europene care a vizitat Budapesta luni si marti. Comisia a cerut ministerului sa sustina estimarile sale privind veniturile cu calcule detaliate, lucru la care Ministerul Economiei lucreaza in prezent.

Continutul Programului de Convergenta depinde in mare parte de ceea ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ii va spune primului ministru ungar, Viktor Orban, la intalnirea pe care acestia o vor avea luni.