Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat cu o treapta ratingul Nokia, de la "BBB-" la "BB+", in categoria nerecomandata investitiilor ("junk") pe fondul pierderilor raportate de producatorul finlandez de telefoane mobile, informeaza Bloomberg. Aceeasi decizie a fost luata in aceasta saptamana si de agentia de evaluare Fitch. In primul trimestru din acest an Nokia a raportat o pierdere operationala de 1,34 miliarde euro si, conform estimarilor analistilor, a pierdut pentru prima data in ultimii 14 ani pozitia de lider in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile.

Ratingul Nokia a fost scazut in categoria 'junk' cu perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca exista riscul unor noi retrogradari. Analistii S&P sustin ca au luat aceasta decizie de retrogradare a ratingului Nokia in conditiile in care si-au revizuit negativ asteptarile legate de veniturile pe care le va inregistra in 2012 divizia de terminale si servicii a Nokia.

In aceasta luna, Nokia a raportat o pierdere operationala de 1,34 miliarde euro pentru primul trimestru din acest an, pe fondul unor costuri de restructurare la divizia de echipamente telecom Nokia Siemens Network. In trimestrul mentionat, livrarile anuale de telefoane mobile au scazut cu 24% pana la un numar de 83 de milioane de telefoane, cel mai mic nivel din ultimii aproape sase ani.

Estimarile firmei de cercetare Strategy Analitycs anuntate vineri indica faptul ca Nokia a pierdut pentru prima data in ultimii 14 ani suprematia pe piata vanzarilor de telefoane mobile. Pe primul loc a trecut Samsung Electronics, care ar fi vandut 93 de milioane de telefoane mobile (inclusiv smartphone-uri) fata de aproape 83 de milioane de telefoane vandute de Nokia.