Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor in Guvernul care a fost dat jos luna trecuta prin motiune de cenzura, a sustinut joi o conferinta in care a prezentat cateva proiecte pe care regreta ca nu le-a finalizat in cele 78 de zile de mandat. Unul dintre acestea viza o schema de ajutor de stat in valoare de circa 50 de milioane de euro pentru sustinerea investitiilor in domeniile serviciilor electronice si al cercetarii si inovarii. Mecanismul se adresa atat companiilor care vor sa deschida centre noi in Romania, care sa aiba minimum 200 de angajati pe o perioada de cel putin 5 ani, cat si firmelor care au deschis deja centre de servicii electronice sau centre de cercetare.

Razvan MusteaFoto: Hotnews
  • "MCSI (n.a Ministerul Comunicatiilor), MFP (n.a Ministerul de Finante), Consiliul Concurentei au definitivat o strategie pentru cresterea competitivitatii Romaniei, atragerea de investitii majore si crearea de locuri de munca ultracalificate. In timpul elaborarii strategiei, s-a constatat ca Romania nu beneficiaza de mecanisme de insentivare pentru crearea locurilor de munca ultracalificate si pentru cercetare. Astfel, a fost propusa elaborarea unei scheme de ajutor de stat, care sa vizeze domeniul serviciilor electronice si al cercetarii si inovarii. Intrucat pe parcursul anului 2011 nu a fost inclusa in bugetul MCSI suma necesara demararii schemei, s-a convenit adoptarea in guvern a unui memorandum prin care la urmatorul exercitiu bugetar sa se prevada si bugetul acestei scheme", a declarat joi in cadrul unei conferinte de final de mandat Razvan Mustea, ministru al Comunicatiilor in Guvernul Ungureanu.

Acesta a precizat ca "pentru acest memorandum mai este nevoie de avizul MFP si al Primului Ministru".

  • "Aceasta schema de ajutor de stat se adreseaza atat companiilor care vor sa deschida centre noi in Romania, care sa aiba minimum 200 de angajati pe o perioada de cel putin 5 ani, cat si firmelor care au deschis deja in Romania centre de servicii electronice sau centre de cercetare. Estimarea noastra este ca in urma implementarii acestei scheme, s-ar fi creat cel putin 5.000 de locuri de munca ultracalificate, iar beneficiul direct al statului roman (taxe si impozite varsate la bugetul central sau la bugetele locale) ar fi de aproximativ 100 de milioane de euro in urmatorii doi ani si jumatate. Bugetul estimat pentru schema de ajutor de stat a fost de 50 de milioane de euro (bani de la bugetul de stat)", a mai explicat fostul ministru.

Motivul invocat de autoritati pentru elaborarea acestei scheme este faptul ca Romania este singura tara din UE care nu beneficiaza de un mecanism financiar care sa vizeze domeniile ultracalificate, fapt ce a dus de-a lungul timpului la pierderea unor investitii majore in fata Poloniei sau a Bulgariei. De altfel, schema de ajutor de stat a fost inspirata din cele doua mecanisme financiare: polonez si bulgar".

Fonduri publice de 150.000 de euro intr-un incubator de afaceri in Sillicon Valley

Un alt proiect regretat de Mustea este "Plug and Play" - un program prin care start-up-uri si IMM-uri romanesti din IT ar fi beneficiat de un pavilion de promovare in Sillicon Valley.

Am decis sa trimitem in inima industriei de IT firme romanesti care nu au resurse sa-si capitalizeze ideile; sa intre o perioada de timp in contact direct cu industria IT&C, la cel mai inalt nivel. Ideea dezvoltarii unui incubator de afaceri pentru start-up-uri si imm-uri romanesti in Sillicon Valley a venit la propunerea Ambasadei SUA la Bucuresti. In urma negocierilor purtate, am primit o oferta, care include infiintarea unui pavilion al Romaniei timp de un an in cadrul Plug and Play. Valoarea programului pe un an de zile rezultata in urma negocierilor este aproximativ 150.000 de euro", a declarat cu o zi in urma Razvan Mustea.

Acesta a spus ca "in cadrul programului, mai intai urmeaza sa fie selectate, de catre parteneri americani, cele mai bune 8 start-up-uri si imm-uri, care au cel mai mare potential de a atrage investitii si de a incheia contracte cu firme americane".

Aceste firme ar fi beneficiat de un pavilion in Sillicon Valley.

  • "In cadrul acestui pavilion care va apartine exclusive Romaniei, vor beneficia de birouri complet utilate, de programul 'Plug and PlaY de incubare si dezvoltare a afacerii, ceea ce inseamna ca ei invata acolo cum se fac afacerile la cel mai inal nivel. Vor avea acces la o serie de evenimente exclusiviste cu investitori si reprezentanti ai marilor companii americane. Fiecare companie va avea sansa de a obtine un contract sau de a atrage investitii directe in cadrul unor evenimente tematice. Semnarea acestui contract urma sa aiba loc la finalul acestei luni in cadrul unui eveniment MCSI, Plug and Play si Ambasada SUA la Bucuresti", a mai spus Mustea.

Guvernul Mihai Razvan Ungureanu a fost dat jos dupa 78 de zile, vineri, 27 aprilie 2012, dupa ce motiunea de cenzura depusa de opozitie a trecut in Parlament. Ramane de vazut daca o astfel de schema de ajutor de stat sau programul Plug and Play vor fi sau nu continuate sub mandatul noului ministru propus la Comunicatii - Dan Nica.