Romania risca sa plateasca Comisiei Europene penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii, a avertizat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, potrivit Agerpres. Noul proiect al Legii "Big Brother", cum a fost numita legea care i-ar obliga pe furnizorii de comunicatii sa le retina tuturor utilizatorilor pentru sase luni datele de trafic de telefonie si de internet (nu si a continutului), este in circuitul de avizare la Camera Deputatilor, care este Camera decizionala. O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.

Leonard OrbanFoto: Agerpres
  • 'Daca in scurt timp nu vom adopta aceasta lege, riscam sa platim cateva zeci de mii de euro pe zi. Si pentru fiecare zi de intarziere Romania va trebui sa plateasca - undeva evaluarile sunt de peste 30.000 de euro pe zi', a spus Orban.

Potrivit acestuia, in momentul de fata se afla in curs de derulare 47 de proceduri de infringement, declansate de Comisia Europena impotriva Romaniei, din care 27 pentru incompatibilitatea normelor nationale cu legislatia UE sau pentru aplicare incorecta, iar 20 pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a unor directive.

Sase actiuni de incalcare a Tratatului, printre care si cea in cazul legii supranumite 'Big Brother', 'reclama luarea unor masuri urgente de remediere', a mai spus Orban.

In luna februarie din acest an, mai multe ONG-uri si asociatii au avertizat ca noua propunere legislativa nu doar ca nu rezolva problemele de neconstitutionalitate, ci chiar este o varianta mai periculoasa pentru drepturile cetatenilor, cu o procedura vaga si neclara de acces la date.

Ministrul in exercitiu al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de specialitate pentru a ramane la conducerea portofoliului si in Cabinetul Ponta.