Parlamentul European a avizat joi noile reglementari UE privind serviciile de roaming, prin care incepand de la 1 iulie 2012 se introduc pentru prima data tarife maximale la serviciile de internet. Mai exact, utilizatorii vor fi taxati cu maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat). Un studiu de caz prezentat joi de Comisia Europeana arata ca aceste noi plafoane ar putea genera economii de minim 200 de euro la nivelul unei familii aflate in concediu de o saptamana intr-o alta tara UE.

Posibile economii in roaming, de la 1 iulie 2012Foto: Comisia Europeana

Conform regulilor adoptate joi de Parlamentul European, de la 1 iulie 2012, utilizatorii vor plati maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

Comisia Europeana a prezentat joi si niste studii de caz privind economiile rezultate prin aceste noi reglementari pentru cei care folosesc internetul in UE. Unul dintre exemple vizeaza o familie de patru persoane din Belgia care s-ar afla in concediu de o saptamana in Franta sau Italia pentru o saptamana si ar accesa 1MB de date pe smartphone.

Comparatia este intre costurile pe care le-ar fi avut aceasta familie in vara lui 2009 pentru trimiterea de poze, e-mail-uri sau folosirea retelelor sociale si cele pe care le va avea in vara lui 2012, concluzia fiind ca s-ar obtine economii de minim 200 de euro.

Noi tarife de roaming de la 1 iulie 2012

Noi tarife de roaming de la 1 iulie 2012

Foto: Comisia Europeana

Aceste tarife maximale ar urma sa scada treptatsi mai mult astfel ca de la 1 iulie 2014 utilizatorii sa plateasca in roaming maxim 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum 5 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 6 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 20 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet.

Mai mult, incepand cu 1 iulie 2014, operatorii de telefonie mobila din tarile in care consumatorii europeni se afla in vizita vor avea posibilitatea de a oferi direct servicii de date in roaming, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a selecta operatorul cu cele mai bune servicii inainte de a porni in calatorie sau chiar in timpul acesteia.

De la 1 iulie 2011, conform reglementarilor europene, pretul apelurilor efectuate si primite in roaming in spatiul Uniunii Europene a scazut pana la 0,35 euro/minut in cazul apelurilor efectuate si 0,11 euro/minut la apelurile primite. Pretul unui SMS este 0,11 euro.

Noile reguli vor fi adoptate de Consiliul de Ministri ai UE in luna iunie din acest an si vor avea efect direct in toate statele UE de la 1 iulie 2012. Comisia Europeana trebuie sa analizeze modul de functionare a acestor reguli pana la data de 30 iunie 2016.