Tarif maximal la internet in roaming de la 1 iulie 2012: O familie aflata in concediu intr-o alta tara UE ar putea face economii de minim 200 de euro, spune Comisia Europeana
Conform regulilor adoptate joi de Parlamentul European, de la 1 iulie 2012, utilizatorii vor plati maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).
Comisia Europeana a prezentat joi si niste studii de caz privind economiile rezultate prin aceste noi reglementari pentru cei care folosesc internetul in UE. Unul dintre exemple vizeaza o familie de patru persoane din Belgia care s-ar afla in concediu de o saptamana in Franta sau Italia pentru o saptamana si ar accesa 1MB de date pe smartphone.
Comparatia este intre costurile pe care le-ar fi avut aceasta familie in vara lui 2009 pentru trimiterea de poze, e-mail-uri sau folosirea retelelor sociale si cele pe care le va avea in vara lui 2012, concluzia fiind ca s-ar obtine economii de minim 200 de euro.
Aceste tarife maximale ar urma sa scada treptat si mai mult astfel ca de la 1 iulie 2014 utilizatorii sa plateasca in roaming maxim 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum 5 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 6 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 20 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet.
Mai mult, incepand cu 1 iulie 2014, operatorii de telefonie mobila din tarile in care consumatorii europeni se afla in vizita vor avea posibilitatea de a oferi direct servicii de date in roaming, iar consumatorii vor avea posibilitatea de a selecta operatorul cu cele mai bune servicii inainte de a porni in calatorie sau chiar in timpul acesteia.
De la 1 iulie 2011, conform reglementarilor europene, pretul apelurilor efectuate si primite in roaming in spatiul Uniunii Europene a scazut pana la 0,35 euro/minut in cazul apelurilor efectuate si 0,11 euro/minut la apelurile primite. Pretul unui SMS este 0,11 euro.
Noile reguli vor fi adoptate de Consiliul de Ministri ai UE in luna iunie din acest an si vor avea efect direct in toate statele UE de la 1 iulie 2012. Comisia Europeana trebuie sa analizeze modul de functionare a acestor reguli pana la data de 30 iunie 2016.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
Astept si eu ziua cand o sa zica UE ca marja de profit la producator de tel e prea mare(stim noi care) si ca nu poate fi mai mare de X%.
Pt ca telco, cu serviciu de date, pierde bani din sms, pierde din voce (skype e peste tot acum), acuma vor pierde si la roaming.
Sa nu va mirati ca vor creste preturile la abo.
Plus ca in acest caz nu se poate justifica investitia in infrastructura pentru ca nu folosesti infrastructura locala ci pe a companiei din tara respectiva.
Normal, daca cei din roaming au infrastructura buna ai clienti multumiti, daca nu...trebuie sa cauti alte parteneriate.
Referitor la 600 euro / telefon, aici problema este ca partea de hardware nu se prea produce in Europa. Sunt convins ca daca un telefon s-ar produce 100% in EU, atunci ar putea veni o astfel de lege. Sa nu mai vorbim ca asa o lege ar duce la scaderea brusca si a telefoanelor produse in afara EU.
Nu e nimic brusc.
Uita-te si tu in ce scrie acolo. Operatorii erau taxati 50centi, si-ti luau 1EUR pe MB.
Doi la mana, nu toata europa are probleme ca in RO. In Anglia ai un venit per utilizator muuuult mai mare, operatorii sunt bine mersi.
In RO, s-au aruncat ca tampitii in lupta preturilor, fara sa aduca alti diferentiatori. E problema lor, lupta doar pe pret nu e nici macar zero-sum game, e lose-lose. D'aia se plang acuma operatorii. Incet incet o sa vezi ca o sa creasca veniturile, nu or sa stea cu mana in san operatorii, si-ti vor baga pe gat tot felul de chestii de nu-ti dai seama.
Mergi intr-o excursie, decat sa faci un mic album foto pe facebook mai bine iti cumperi ceva bijuterii, cel putin poti dupa aceea sa le vinzi din nou daca ai nevoie de bani, pe cand cu traficul, ai dat banul, la revedere.
Asteptam urmatoarea reducere de 100 de ori a traficului in roaming dupa care felicitam politicienii europeni pentru ca au realizat cu adevarat ceva.
p.s. In 2009 era de-a dreptul penibil, daca te uitai la un meci de fotbal sau la o emisiune tv 2 ore, traficul costa cat o vila frumusica, acum costa doar cat o masina second.
Au investit in R&D, dezvoltat retele, parteneriate, etc., era normal sa aiba preturile respective, "intr-un fel". Acum, dupa ce tehnologia s-a ieftinit este normal ca incet incet si tarifele sa scada.
Si apropos, cine te pune sa faci trafic de date in roaming cand tu nu ai bani decat de bijuterii? Alegerea de aceasta data iti apartine ca si consumator si depinde doar de gusturi, buzunar si pasiuni.
insa ce nu stiu majoritatea oamenilor(inclusiv cei de pe acest forum) e ca sectorul telecom european trece in acesti ani prin momente destul de grele - peste medie, sa zicem. pentru a ajunge la marje de profit acceptabile se recurge la cost reduction pe toate planurile - investitii in tehnologii noi, personal, calitatea serviciilor etc. asa ca noi ne bucuram ca economisim 100euro pe an, insa in acelasi timp economia asta va insemna: oameni dati afara din sectorul telecom( sugrumat de reguli de genul asta, licente pt frecventa f scumpe, concurenta dezvoltatorilor de echipamente telecom din china), access intarziat la ultimele tehnologii(in SUA se vinde iphone 4G, la noi nici macar nu s-a facut licitatie de licente 4G. aceeasi situatie e in general in intreaga europa), servicii de calitate tot mai slaba(datorata externalizarii serviciilor de operatiuni, customer center etc). Si in final o sa ajungem la tarife de abonament mai mari - a se vedea situatia operatorilor aeronautici, care trebuie sa plateasca taxa de poluarea pt zborurile deasupra Europei, fiind astfel fortati sa mareasca tarifele practicate.
Iar in timp ce ne bucuram ca putem intra pe facebook din roaming, am putea sa ne intrebam de ce reglementari similare nu se aplica si in alte industrii. Pt sectoarele petroliere, farmaceutic, financiar de ex.
Iar daca platesc cu cardul in strainatate nu am tarife "de roaming". Am aceleasi tarife ca si aici.
Situatia e chiar foarte simpla, asta daca nu esti "mercenar". Au luat 7 piei de pe cei nevoiti sa vorbeasca in roaming si tot voi incercati sa ne prostiti ca nu-i asa ..., ca sa vedeti cum e cu costul .... ma lasi ...