O alta modificare a proiectului de lege, operata de catre deputatii juristi, prevede ca organele de cercetare ale politiei judiciare au dreptul sa solicite datele retinute doar cu aprobarea procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare in urmarire a persoanelor si cu aprobarea judecatorului competent.
Totodata, proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave.
- 'Furnizorii de telefonie fixa, mobila si internet sunt obligati sa stocheze timp de sase luni toate datele legate de convorbirile telefonice si schimbul de e-mail-uri, cu exceptia continutului corespondentei electronice sau al convorbirii telefonice. In cazul retelelor de telefonie fixa si mobila trebuie sa se retina numarul celui care formeaza, numarul destinatarului, numarul celui spre care a fost redirectionat apelul, precum si numele acestora. In cazul serviciilor de internet, se vor retine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numarul de telefon al apelantului si al destinatarului, numele si adresa abonatilor, identitatea echipamentului folosit', se arata in textul initiativei legislative.
Furnizorii de telefonie si internet au obligatia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmarire sa transmita datele solicitate, iar daca acest lucru nu este posibil in 48 de ore, datele trebuie transmise in cel mult cinci zile.
In cazul in care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie sa comunice in maximum cinci zile care este motivul acestui refuz.
Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de pastrare, cu exceptia celor care au fost accesate si retinute.
- Legea Big Brother: Intre incalcarea dreptului la viata privata si posibile sanctiuni de la Bruxelles
Adoptarea acestei legi este motivata de autoritati de nevoia de a implementa in legislatia nationala a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertiza la inceputul acestei luni ca Romania risca sa plateasca Comisiei Europene penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii.
Pe de alta parte trebuie amintit faptul ca o lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata.
In luna februarie din acest an, mai multe ONG-uri si asociatii au avertizat ca noua propunere legislativa nu doar ca nu rezolva problemele de neconstitutionalitate, ci chiar este o varianta mai periculoasa pentru drepturile cetatenilor, cu o procedura vaga si neclara de acces la date.
Pp ca urmeaza dublarea, triplarea...etc., a nr de camere video, apoi stocarea datelor, la fel, pe o perioada de juma de an, un an...sau mai mult.
Apoi, cine stie....amprentarea populatiei, cip-uri, etc...
Se poate dezvolta f mult pornind de la o lege atat de absurda. Sunt curios cum o "scoate" Ponta...
drepturile nu se pot lua, privilegiile da!
kratia-demo, don't worry, it's just a demo (:
Este o lege absolut stupida copiata dupa legile din "ze land of freedom" aka Sua si care a fost adoptata de oile din parlamentul european.
wtf is this shit ? asa scrie la lege ? Ce informatii sunt obigati sa pastreze ?
Cititi "1984" al lui George Orwell si probabil nu veti mai fi atat de impasibili cand veti auzi denumiri de acest gen. (Sau, daca ati luat Bac-ul in perioada 1995 - 2010, uitati-va la film. Reda destul de bine atmesfera descrisa in carte.)
Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.
Sau nu conteaza ca oricum serviciile asculta tot si dau raportul pe la cine trebuie...
Cine a votat pentru si cine impotriva ?.
Vreau sa stiu cine sunt acei 18 care chiar isi folosesc creierul.
2. "risca sa plateasca Comisiei Europene penalizari de peste 30.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere in adoptarea legii retinerii datelor de comunicatii."
Vai, vai, vai amenda 30.000 de euro pe zi vs. dreptul la viata privata a catorva milioane de oameni.
youtube.com/watch?v=37OWL7AzvHo
Dormiti linistiti.
Providerul de net o sa stocheze adresele la care am trimis eu e-mailuri in ultimele 6 luni. Le doresc succes, trimit cam 100/zi in cadrul unui chat cu niste prieteni.
Si overall, daca stocheaza unii sau altii datele astea, who cares? Asta e ca treaba aia cu iPhone sau Android care inregistrau toate locatiile la care ai fost la un moment dat. Am fost si eu curios, sa vad cum arata. Spectaculos, era o harta a Bucurestiului pe care erau plasate cateva mii de puncte rosii. Poate zeci de mii, n am stat sa numar. Succes in identificarea locatiei mele la o anume data.
A, ok, daca stocau si continutul mailurilor, daca imi inregistrau si convorbirile, aia da, era ceva demn de Orwell, dar din ce inteleg nu e cazul, asa ca sa nu exageram.