O parte dintre furnizorii de internet mobil isi rezerva, prin contracte, dreptul de a bloca utilizarea anumitor servicii sau aplicatii (Skype, spre exemplu), dar nu toti fac acest lucru si in practica, a declarat intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.roCatalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Potrivit informatiilor pe care le aveam la inceputul anului, a spus acesta, Vodafone si Orange au astfel de prevederi in contracte dar, de exemplu Orange nu a facut acest lucru pana acum. Principiul neutralitatii internetului nu a fost consacrat la nivel legislativ, este doar unul dintre principiile pe baza carora poate functiona o retea, prin urmare, furnizorii nu sunt obligati sa respecte acest principiu.

Catalin Marinescu, seful ANCOMFoto: AGERPRES
  • "As dori sa comentez putin de ce este oportuna discutia acum. Suntem intr-un moment in care volumul de trafic internet transferat creste exponential si cred ca aceasta tendinta se va accentua. Retelele nu se dezvolta la fel de rapid ca cererea. Se va ajunge, de aceea, la momentul in care va fi din ce in ce mai mult nevoie de gestionarea traficului. Acesta este punctul cheie in discutia privind neutralitatea internetului. Sa presupunem ca cineva descarca un film in acelasi timp si pe aceeasi resursa internet cu dumneavoastra. Datorita volumului de date se poate sa va incetineasca accesul dumneavoastra la informatie. Cum ar trebui procedat? Ar trebui data o prioritate pentru cel care descarca filmul? Sau pentru dumneavoastra? Sau un tratament egal?", a mai declarat in intalnirea online Catalin Marinescu.

Citeste si:

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) si Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) vor organiza o dezbatere publica cu tema Neutralitatea retelelor si sustenabilitatea internetului in data de 5 iunie 2012, la hotelul Athenee Palace Hilton din Bucuresti. Agenda evenimentului, precum si formularul de inregistrare pentru participare (conditie obligatorie), sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM, la sectiunea Evenimente. Participarea este gratuita, pe baza inregistrarii, in limita locurilor disponibile.