UPDATE Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, despre amenzile pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane: O amenda de 5.000 de lei este o gluma, daca nu chiar o incurajare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 31 mai 2012, 12:37 Economie | Telecom


Dan Nica
Foto: Agerpres
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a sustinut joi, la ora 15:00, o conferinta de presa cu tema 'restructurarea si modernizarea Companiei Nationale Posta Romana', a anuntat compania de stat. Cu o zi in urma, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul Fiscal, prin care a fost creat cadrul legal pentru esalonarea unor plati pe care trebuie sa le faca Posta Romana catre alte institutii de stat. Compania are de platit o amenda de 103,3 milioane de lei catre Consiliul Concurentei si, in acelasi timp, o datorie catre bugetul de stat de 77 de milioane lei catre buget. Premierul Victor Ponta a spus ca Executivul a primit toate aprobarile necesare din partea organizatiilor financiare internationale pentru acordarea unor astfel de inlesniri la plata.

Ramaneti pe HotNews.ro pentru a vedea LIVE TEXT principalele declaratii:

- va voi prezenta cateva elemente care tin de situatia preluata la MCSI si am sa fac referire la Posta Romana.
- 35.000 de salariati si care mai avea un pic si intra in faliment
- pierderi inregistrate 485 de milioane lei in ultimii trei ani
- obligatii catre furnizori 82 de milioane lei.
- o situatie de o gravitate fara precedent si care fara interventia Guvernului ar fi insemnat intrarea in faliment la data de 13 iunie
- amenzile pot fi esalonate daca se face un plan de restructurare
- cum a fost posibil sa existe companii private care au facut milioane de euro din incalcarea dreptului rezervat Postei Romane? Am vazut ca azi s-a mai dat o amenda. O amenda de 5.000 de lei este o gluma, daca nu chiar o incurajare
- Posta va intra in regim accelerat de atragere a unui investitor privat si sa avem si management privat. Vom demara procedura de alegere a consultantului
- Posta Romana a fost furata mult si sistematic.

Redam mai jos integral datele prezentate joi de ministrul Dan Nica:

" Pierderile 2009-2011: 485,51 milioane lei (aici sunt şi provizioanele Consiliul Concurenţei – 103, 37 mil. lei şi Smart Telecom Solutions (STS) – 21,34 milioane lei.
- Obligaţii de plată la data de 31 mai 2012 (cu risc mare):
    * Amenda Consiliului Concurenţei: 103,37 mil. lei
    * Datorie la bugetul de stat (ANAF): 97,74 mil. lei
    * Servicii financiare: 144 mil. lei
    * Obligaţii curente (salarii aprilie): 19, 6 mil. lei
    * Linii de credit datorate băncilor: 30 mil. lei

Total: 394,7 milioane lei.

   3.  Obligaţii către furnizori (utilităţi, carburanţi, pază, liesing etc.)

G4S- 49,88 mil. (litigiu vechi)

GIR – 4,4 mil. lei

IBM – 4,1 mil. lei

G4S - 2,8 mil. lei

Blue Air – 1,8 mil lei

Rompetrol – 1,7 mil. lei etc.

Total: 82,53 mil.

   4.  Sarcina la 31 mai 2012 este de 478,2 mil.lei
   5. Venituri lunare: aproximativ 105 mil lei.


Noua Organigrama a Companiei Posta Romana:

Din 401 cadre de conducere (directori plus şefi compartimente) au rămas 111.

Din 145 posturi de directori, au rămas 51 posturi de directori din care 42 şefi OJP.

Din 145 de directori, 117 au fost daţi afară.

772 de persoane au fost disponibilizate, dintre care 290 cadre de conducere şi 482 alte tipuri de personal.

    * S-au desfiinţat DRP-urile – 8 la număr
    * S-a integrat sucursala “Servicii integrate” în sucursala “Fabrica de timbre”
    * S-au desfiinţat 6 oficii zonale de sector din Bucureşti

Despre cum s-a ajuns in situatia asta:

Această situaţie dezastruoasă s-a datorat unor fapte fără precedent în istoria companiei. Iată doar câteva exemple:

   1. Alfa Medical Service – servicii medicale cu dedicaţie şi, multă vreme, inexistente!
          o 1.392.893 lei plătiţi în septembrie-decembrie 2010,  fără ca dosarele angajaţilor să fie cerute timp de un an de la societatea care presta servicii medicale anterior.  Raportul Curţii de Conturi arată clar că s-au plătit servicii fără contraprestaţie.
          o 6 milioane de euro este valoarea totală a contractului.
          o Contractul a fost atribuit prin procedură de negociere fără publicare (fără licitaţie) şi cu încălcare a OG 34/2006.

   2. Terradox şi Promotional Interservice – două firme, aceeaşi acţionari

    * 6 milioane de euro, a costat softul METER-NET şi nişte maşini de francat, achizionate în 2011 de la Promotional Interservice, în condiţiile în care un serviciu similar era deja dezvoltat in house de Poşta Română, la costuri infim mai mici.
    * 1 260 000 euro pentru doar 5 luni costă mentenanţa echipamentelor de către aceste firme, în condiţiile în care acest fapt nu se justifică tot timpul.
    * Pentru că această aplicaţie METER-NET a fost considerată ca fiind singura compatibilă cu echipamentele deţinute deja de CNPR, achiziţia softului s-a făcut, din nou, cu negocierea fără publicare!

   3. STS (n.a Smart Telecom Solutions )– un contract păgubos de la cap la coadă

    * 5 milioane de euro a costat Poşta Română denunţarea contractului cu această firmă care figurează ca având un singur angajat.
    * Contractul cu STS era un contract de asociere pentru facilitatea plăţilor prin POS-uri în ghişeele deja informatizate ale Poştei Române, care puteau încasa acele plăţi, fără a fi nevoite să împartă comisionul cu furnizorul.
    * Împuternicirea făcută de directorul general Marius Vătafu a fost legală deoarece în contractul de mandat se prevede delegarea atribuţiilor în limitele legii. Acesta a făcut decizie de delegare către director general adjunct al Direcţiei Comercial Administrative, Florin Aurelian Ciobotaru, care a fost mandatat să reprezinte CNPR în relaţiile cu terţii. Prin contractul de mandat, domnul Ciobotaru, era legal să primească o asemenea delegare. Vinovăţia se va stabili în instanţă deoarece există un prejudiciu care a fost produs cu vinovăţie.

   4. Afacerea Mefisto Com SRL din Breaza

    * Aproximativ 80-90.000 euro au costat „contractele-cadou”, atribuite fără licitaţie de fostul director general firmei Mefisto din oraşul său de baştină, Breaza, pentru a efectua servicii din domeniul construcţiilor companiei Poşta Română.
    * Cele 9 contracte din domeniul construcţiilor erau direcţionate către această firmă cu punct de lucru aflat „din întâmplare” pe Aleea Nucilor din Breaza, unde apare ca proprietar mama fostului director. Contactat de presă, acesta a negat că ar fi vorba despre casa mamei lui şi a spus că este vorba despre un vecin foarte bun care are adresa acolo.
    * Ultima plată către Mefisto s-a făcut chiar în primăvara acestui an, în aprilie, chiar la finalul mandatului domnului Neagoe.

   5. Marile tunuri imobiliare de la Poşta Română

Iată doar câteva exemple:

          o 1.800.00 euro/5 ani, 30.000 euro/lună contractul Tegolino, încheiat la Iaşi în 2010.
          o 9.000 euro/lună - un alt contract la Constanţa, unde a fost mutat în 2009 un sediu al Poştei Române, deşi aceasta avea clădirea sa proprie!
          o 7.000 euro/lună a costat spaţiul de birouri de la Piatra Neamţ,deşi compania avea un spaţiu chiar lângă cel închiriat. Proprietatea Poştei a fost în schimb lăsată intenţionat să se degradeze!
          o Şi închirierea de spaţii de parcare pentru flota de autovehicule  a Poştei se înscrie la categoria excentricităţi:
                + 10.000 euro/lună costă la Bacău spaţiul închiriat de la SC Transport Public SRL, deşi Poşta avea parcare proprie. Parcarea închiriată se afla în câmp, în afara oraşului, iar asfaltul din contract era de fapt o pajişte. În parcare, doar 4 maşini.
                + 10.000 euro/lună pentru o parcare la Iaşi, deşi maşinile puteau fi parcate tot în spaţiile Poştei. Banii au fost achitaţi firmei SC Shoes SRL.

   6. Fabrica de Timbre a fost transformată în tiparniţă a materialelor de partid.

          o Exemple: Alianţa pentru Teleorman PDL şi PNTCD, Mircea Man – Preşedinte CJ Maramureş, Mihail Hârdău – PDL Cluj, Daniel Buda – PDL Cluj, Dorin Petrescu, Sorina Plăcintă, Daniel Humelnicu, Marian Ovidiu – Senator Arad.
          o Hârtia şi preţul de execuţie al acestor materiale era, evident, sub preţul pieţei.

   7. Corpul de Control al Primul Ministru verifică în acest moment achiziţionarea de hârtie de peste 1 milion de euro care a fost plătită şi niciodată livrată.

In concluzie:

         1.  Îl invităm pe fostul director general, domnul Daniel Neagoe, protejatul doamnei Roberta Anastase să ne spună cum a reuşit să facă atât de puţine lucruri în doi ani de zile? Cum a reuşit să contribuie în doar doi ani la falimentarea unei instituţii care există în România de peste 150 în România?
         2. Îl invităm pe domnul Boc şi pe miniştrii pe care dânsul i-a numit să ne lămurească cum au putut să bage în groapă cel mai mare angajator din România, o instituţie de mare interes pentru ţara noastră? Cum au aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli văzând furturile care erau perfect vizibile în cifrele contabile?"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3261 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  interesant, despre restructurarea postei (Joi, 31 mai 2012, 13:00)

  Valentin1 [anonim]

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Posta_Romana-epurata_intre_doua_statii_de_metrou_0_704929857.html#
 • 0 (0 voturi)    
  dezvaluiri peste care se pune batista, dle Nica? (Joi, 31 mai 2012, 13:08)

  Razvan [anonim]

  http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-12382001-mihai-balaj-actionar-postmaster-posta-romana-pierde-lunar-3-4-milioane-lei-din-cauza-plicurilor-distribuite-operatori-privati-care-incalca-monopolul-acesteia.htm
 • 0 (0 voturi)    
  Dar despre trecerea la TV digitala pe cand? (Joi, 31 mai 2012, 13:38)

  Andor74 [anonim]

  Ca de obicei din nou ne facem ca ploua... Si o sa vina iar un termen limita si o sa "castige" licitatia cine trebuie, la un pret.... ca deh, trebuie musai urgent!
 • 0 (0 voturi)    
  hotie pe fata (Joi, 31 mai 2012, 15:43)

  gigi [anonim]

  Scopul rincipal al noiii coalitii este de a jefuii ce mai avem ca si companii nationale , daca nu uitam Posta inca face parte din fonul Proprietatea ...curand daca mai stau Ponta , Crinulet si Felix la putere o sa aibe ei grija sa o faca mai intai neprofitabila , apoi din privatizare fiecare sa isi traga un comision doua sau de ce nu sa o vanda in niste conditii adika sa mai poata functiona cate o companie in paralel ca aceasta numita "Plicul" ca vb aia face bani nu gluma pe termen lung ..asta e lectie veche de istorie vezi 1989-2004 era PSD ...dar cum toti se intreaba la ce e buna istoria ...sa ma iertati dar ne meritam soarta pana in momentul in care nu ne trezim cu totii .
  Apropo cum e cu rata la banca !! :)) O zi buna !
 • +1 (1 vot)    
  Cat? (Joi, 31 mai 2012, 16:23)

  Luke [anonim]

  5.000 sau 50.000? Aveti pe HN mai jos un articol care vorbeste de 50, presupun ca-i vorba de acelasi lucru.
  • 0 (0 voturi)    
   eroare (Vineri, 1 iunie 2012, 12:18)

   stan [anonim] i-a raspuns lui Luke

   e vorba de 50.000 RON. ANCOM a amendat compania S.C. TOTAL POST SERVICES S.R.L. cu suma de 50.000 lei pentru că a prestat servicii poştale constând în colectarea, sortarea, transportul şi livrarea la cutiile poştale ale destinatarilor a trimiterilor de corespondenţă cu greutatea cuprinsă între 0-50 grame, percepând pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere. Compania a încălcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (CNPR) ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale pe teritoriul României.
   Amenda maxima posibila cf. legii ar fi fost 60.000 RON iar cea minima 5.000 RON. Deci au mers spre maximul legal.
 • 0 (0 voturi)    
  Too little too late (Joi, 31 mai 2012, 16:36)

  Torp [anonim]

  Eu nu mai cumpar nimic daca se livreaza prin posta romana... prefer sa dau bani in plus pt curierat. Mi-e pur si simplu greata sa intru in oficiile lor postale.
 • +2 (2 voturi)    
  strategia PSD-ista (Joi, 31 mai 2012, 16:37)

  dana [anonim]

  Foarte buna tactica celor de la PSD, scot din 2-3 zile cate un subiect si ataca opozitia ca sa nu aiba timp PDL sa iasa cu alte subiecte si sa atace guvernarea Ponta. Ce face USL -ul nu mai conteaza pentru stiu sa acopere bine cu "scandaluri" de genul asta. Dupa Posta ce mai urmeaza ? CFR-ul ?
 • +1 (1 vot)    
  tipul asta (Joi, 31 mai 2012, 17:02)

  savonarola [anonim]

  e doctor,"doctor"in ceva titlu luat cand a mai fost el ministru...intrebati-l,la misto,ceva,orice,sa vezi circ,imbecilul habar n-are,ceva de clasa 9-a,cine face proba?Radem de lesinam...,hi,hi...
 • +1 (1 vot)    
  Dan Nica-mincinos si ufumurat. (Joi, 31 mai 2012, 18:27)

  mircea [anonim]

  Nu uit cum ne mintea frumos Dan Nica,spunand ca la alegerile prezidentiale din 2009 erau inchiriate toate autocarele din Romania.Si ca are camioane de dovezi.Asta ar trebui pus seful mincinosilor.
 • 0 (0 voturi)    
  Praf in ochi! (Joi, 31 mai 2012, 21:57)

  Gheorghe Petru [anonim]

  La posta s-a demarat actiunea de angajare a unor apropiati PSD.Domnul Nica inlocuieste PDL-istii aciuiati la posta si dati afara cu proprii sai camarazi.Totul este o mare demagogie!Deja a inceput campania electorala si Nica manipuleaza prin tot ceea ce face.Sunt multe exagerari in afirmatiile lui.
 • 0 (0 voturi)    
  comunist (Vineri, 1 iunie 2012, 0:50)

  zizi [anonim]

  Acest comunist care vine sa tina conferinte de presa de ce nu ne povesteste cum este el anchetat de DNA intr un dosar cu Posta Romana?ne ar interesa f mult cat a furat si el...si cum se afla el intr un mare confict de interese!
 • 0 (0 voturi)    
  Politruci (Vineri, 1 iunie 2012, 0:53)

  leca [anonim]

  sa ne spuna domnul Nica despre noii directori numiti la Posta Romana....ce competente au?si ce s-a intamplat cu promisiunea Domnului Ponta ca nu va mai face numiri politice.....toti lipitorii de afise electorale PSD de la Galati au fost numiti de catre Nica mari directori.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu de la Galati (Vineri, 1 iunie 2012, 10:10)

  Alexandru Dan [anonim]

  Dl. Smeianu nu e din Galati ci din Braila. A lucrat la Romtelecom la CTC si apoi se stie povestea cu ANCTI. Ce nu se stie? Legatura Smeianu: Nica-Zarnesti, Macovei-Geta, Nica-Imopost, Nica-Postelecom, Nica-Cazacu-Vasile-Nitu-Fecioru.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by