Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat marti ca spera ca miercuri Guvernul sa aprobe in sedinta hotararea care va da unda verde licitatiei de telefonie mobila din vara acestui an. Licitatia va reconfigura piata pentru urmatorii 15 ani. Prin aceasta hotarare se vor oficializa tarifele pentru licente si "se porneste in linie dreapta cu acest proces deosebit de important pentru ca permite operatorilor sa vina cu serviciile 4G", a spus Nica.

  • "Taxele sunt cele pe care le stiati. Ne-am asigurat in privinta catorva elemente. Unul: ca este un proces de licitatie care se desfasoara pe principiul cine da cei mai multi ani acela castiga. Doi: ca este in conformitate cu practica UE, ca este un proces transparent care respecta ce s-a intamplat in marile tari din Europa si speram sa se incheie la sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie cel tarziu, astfel incat noii posesori de licente sa poata incepe dezvoltarea si a retelelor 4G spre fericirea celor care au terminale 4G si care acum se uita la ele", a declarat ministrul Comunicatiilor, la un eveniment dedicat neutralitatii internetului organizat de ANCOM (Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii) si APTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet).

Despre licitatia de telefonie mobila din acest an

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN) a fost publicat in luna martie, spre consultare publica. Valoarea propusa pentru resursele de spectru care vor fi licitate variaza intre 0,8 milioane euro si 40 de milioane de euro, in functie de banda pentru care se acorda licentele si perioada de valabilitate a acestora.

Acordarea drepturilor de utilizare a benzilor de frecvente va fi conditionata de plata catre bugetul de stat a taxelor ce vor rezulta in urma licitatiei. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie, statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.