Vodafone si Orange, primii doi mari operatori locali de telefonie mobila, au anuntat luni ca vor reduce tarifele de roaming in UE, incepand cu data de 1 iulie 2012, conform reglementarilor europene. Astfel, cand vor calatori in tari din Uniunea Europeana, utilizatorii vor plati pentru apelurile efectuate catre tari din UE 0,29 euro/minut, apelurile primite vor fi taxate cu 0,08 euro/minut, un SMS trimis va costa 0,09 euro si traficul de date va fi taxat cu 0.70 euro/MB, preturi fara TVA. Cosmote, al treilea operator mobil in functie e numarul de clienti, a anuntat in urma cu o luna ca va aplica aceleasi reduceri incepand cu 1 iulie.

Noi tarife de roaming de la 1 iulie 2012Foto: Comisia Europeana

Anterior, la data de 1 iulie 2011, conform reglementarilor europene, pretul apelurilor efectuate si primite in roaming in spatiul Uniunii Europene scazuse pana la 0,35 euro/minut in cazul apelurilor efectuate si 0,11 euro/minut la apelurile primite. Pretul unui SMS era de 0,11 euro.

In luna mai din 2012, Parlamentul European a avizat noile reglementari UE privind serviciile de roaming, prin care incepand de la 1 iulie 2012 se introduc pentru prima data tarife maximale la serviciile de internet. Mai exact, utilizatorii vor fi taxati cu maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

Conform noilor reguli, de la 1 iulie 2012 utilizatorii vor plati maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).