Guvernul a adoptat miercuri, 13 iunie, o Hotarare privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru frecventele de telefonie mobila care se vor licita in vara acestui an si prin care s-ar putea atrage la bugetul de stat venituri de minim 700 de milioane de euro, a anuntat miercuri Andrei Zaharescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. Aprobarea acestei hotarari da unda verde licitatiei de telefonie mobila din vara acestui an, care va reconfigura piata pentru urmatorii 15 ani.

Licentele din 900 MHzFoto: ANCOM

Ce se liciteaza in vara acestui an

In vara acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN).

Conform documentelor licitatiei supuse dezbaterii publice, in luna martie din acest an, se vor licita mai multe loturi de cate 5 MHz, cu durata de 15 luni si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.

In banda de 900MHz, Orange si Vodafone utilizeaza un spectru de 12,5MHz largime de banda, iar Cosmote 10MHz. Licenta primilor doi operatori va expira pe 1 ianuarie 2013 in timp ce al treilea poate functiona cu actuala licenta pana la data de 5 aprile 2014. Orange si Vodafone furnizeaza inclusiv servicii 3G pe aceste frecvente.

Consiliul Concurentei a transmis luna trecuta recomandarile privind licitatia de telefonie mobila din vara acestui an. O problema spinoasa este licitarea pentru 15 luni (1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014) a spectrului detinut de Orange si Vodafone in banda de 900 de MHz. Cei doi operatori au avertizat ca detin cantitati egale de cate 12,5 MHz fiecare, iar documentatia supusa dezbaterii publice viza licitarea spectrului cumulat (25 MHz) in 5 blocuri de cate 5 MHz, fapt care facea imposibil pentru unul dintre operatori sa obtina exact cat utiliza in prezent. Drept solutie, Consiliul recomanda sa se liciteze blocuri de cate 2,5 MHz, astfel incat si RCS&RDS sa poata cumpara, daca va vrea, cel putin 5 MHz.

Proiectul de Hotarare a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorilor minime a taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio a fost publicat in luna martie, spre consultare publica. Valoarea propusa pentru resursele de spectru care vor fi licitate variaza intre 0,8 milioane euro si 40 de milioane de euro, in functie de banda pentru care se acorda licentele si perioada de valabilitate a acestora.