​Nokia a anuntat ca pana la final de 2013 va renunta la inca 10.000 de angajati, decizie care duce la peste 40.000 reducerea efectivelor din momentul venirii noului sef Stephen Elop in toamna lui 2010. Finlandezii au anuntat si vanzarea catre un fond de investitii a diviziei Vertu care produce telefoane cu bijuterii care ajung sa coste zeci de mii de dolari.

Nokia spune ca pentru trimestrul in curs estimeaza pierderi peste asteptari si adauga ca este nevoie ca efectivele grupului sa fie reduse cu 10.000 de persoane pana la final de 2013, costurile acestor restructurari fiind estimate la un miliard de dolari.

Nokia a pierdut in ultimele luni locul intai la volumul de smartphone-uri livrate, iar din februarie 2011, momentul cheie in care a anuntat ca va renunta la Symbian si va adopta Windows, valoarea actiunilor a scazut cu 70%.

Grupul scandinav a anuntat joi si ca s-a inteles cu fondul de investitii EQT VI pentru a-i vinde divizia Vertu care vinde smartphone-uri cu bijuterii pe ele, cele mai scumpe ajungand sa coste zeci de mii de dolari. Este de asteptat ca tranzactia sa fie parafata in a doua parte din 2012. Presa scria ca tranzactia ar fi pe undeva in jurul sumei de 200 milioane euro.

Vertu a fost infiintata in 1998 pentru a profita de cererea venita din pietele asiatice si arabe, iar vanzarile anuale ale diviziei se situeaza undeva pe la 200 - 300 milioane euro.