​Producatorul smartphone-urilor Blackberry, va renunta la 5.000 de angajati si amana cu alte cateva luni lansarea unei noi serii de telefoane care sta la baza redresarii companiei. RIM a avut pierderi de peste 500 milioane dolari trimestrul financiar trecut si va renunta practic la 30% din angajati, semn ca situatia e dificila.

Actiunile RIM au scazut cu 18% imeidat dupa ce compania a anuntat ca noua seria de telefoane Blackberry 10 nu va fi lansata in 2012, ci la inceput de 2013. In aceasta serie isi pune compania toate sperantele de redresare, dupa ce in ultimii ani au fost putine produse noi si niciunul de real succes. Ca dovada in trimestrul trecut s-au vandut 7,8 milioane de telefoane, fata de 14 milioane in perioada similara din 2011.

Compania a inregistrat pierderi nete de 518 milioane dolari in trimestrul fiscal incheiat pe 2 iunie, iar vanzarile au scazut cu 43%, la 2,8 miliarde dolari. Analistii considera "devastatoare" situatia RIM care a anuntat si ca va renunta la 5.000 de angajati, cu costuri de 350 milioane dolari.

Thorsten Heins, CEO al RIM, spune ca dezvoltarea noilor telefoane s-a dovedit mai complicata decat se credea, iar cand a fost intrebat daca in 2013 aceste telefoane nu vor fi deja invechite, el a raspuns ca e vorba de o platforma complexa cu produse extrem de bune.