Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE a inceput luna trecuta impreuna cu un operator local de telefonie mobila un proiect pilot de testare a tehnologiei LTE in tara, a declarat marti Lorian Vintila, directorul de strategie al ZTE Romania. Oficialul grupului chinez a mai precizat ca in cateva luni va incepe teste cu cel putin inca un alt operator de telefonie mobila dar ca lansarea comerciala a unor servicii LTE in acest an este improbabila. Aceasta tehnologie permite viteze de descarcare de date de pana la 100 Mbps.

Lorian Vintila, directorul de strategie ZTE RomaniaFoto: Hotnews

VIDEO ZTE a demarat un proiect pilot LTE/4G in Romania impreuna cu un operator de telefonie mobila:

"Nu cred ca pana la sfarsitul acestui an vom avea servicii comerciale LTE/4G. Aceasta deoarece licitatia (n.a licitatia de telefonie mobila din vara acestui an) este in august-septembrie, anuntarea rezultatelor este in octombrie. Vine iarna si este nevoie de lucrari, implementari tehnice etc. In mod cert insa vom gasi diferite site-uri 4G in diferite orase din Romania gata sa devina operationale pana la sfarsitul acestui an", a declarat marti Lorian Vintila directorul de strategie al ZTE Romania.

Luni, 2 iulie, autoritatea de reglementare in comunicatii a publicat anuntul oficial privind organizarea si punerea in vanzare a caietului de sarcini pentru procedura de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029. O parte din frecvente pot fi folosite inclusiv pentru introducerea tehnologiei LTE (Long Term Evolution) pentru internet mobil.

Termenul limita de depunere a dosarului de candidatura si a ofertei initiale este 13 august 2012. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 20 august 2012 care dintre candidati se califica in etapa urmatoare, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitatie va fi deschisa, ascendenta, multi-benzi si multi-runde, iar durata sa depinde de numarul de runde de licitare. ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.

Amintim ca in Romania, Alcatel-Lucent si Orangeau testat internet mobil la viteze 4G atat la sfarsitul anului 2010 cat si la inceputul lui 2011.