Trei plangeri la ANCOM in aceasta saptamana privind dificultati in accesarea site-ului Vplay.ro din reteaua RCS&RDS/ Autoritatea verifica daca operatorul este in legalitate

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 13 iulie 2012, 15:41 Economie | Telecom


Anunt Vplay.ro
Foto: Captura Vplay.ro
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a primit pe parcursul acestei saptamani trei plangeri din partea utilizatorilor privind dificultati in accesarea site-ului vplay.ro din reteaua RCS&RDS, a declarat pentru HotNews.ro conducerea autoritatii. Plangerile se afla in prezent in analiza, ANCOM urmand sa solicite informatii suplimentare furnizorului pentru a stabili daca acesta respecta prevederile legale in vigoare, conform oficialilor autoritatii.

Site-ul de video-sharing Vplay.ro, pe care anumiti furnizori de continut il acuza ca gazduieste ilegal productii video, a postat in aceasta saptamana pe pagina proprie de internet urmatorul anunt:

 • "Dragi clienti RDS-RCS, dupa cum ati observat Vplay.ro nu functioneaza prea bine pentru dumneavoastra. Acum cateva saptamani am primit un mail oficial de la RDS-RCS, informandu-ne ca va fi suspendata conexiunea catre noi din cauza unor probleme tehnice. In scopul de a afla care este motivul si de ce numai site-ul nostru sufera de aceste probleme, va rugam sa ne ajutati sunand la suportul tehnic RDS-RCS si sa intrebati. Aici gasiti numerele de telefon RDS-RCS, la care puteti apela: 031.400.4401 (Bucuresti)03xx.400.401 (Alte Judete)".

Despre incident a scris si Wall-Street.ro, iar raspunsul oficial dat de RCS&RDS inclusiv catre HotNews.ro a fost ca nu ar exista nici o restrictionare si ca de vina ar putea fi "o problema la accesul acestui site in Internetul global".

 • "RCS & RDS nu a restrictionat accesul la site-ul www.vplay.ro, acesta este accesibil prin internet ca orice alt site de pe internet. Iar utilizatorii nostri pot descarca informatie in mod liber de pe orice site din Internetul global. RCS & RDS are deschise conexiuni la Internetul global suficient de mari pentru a prelua traficul utilizatorilor sai. Utilizatorii pot testa functionalitatea internetului, descarcand informatie de pe alte site-uri cu continut video si foto. In cazul mentionat (site-ul www.vplay.ro), ar putea fi vorba de o problema la accesul acestui site in Internetul global".

Anuntul Vplay.ro a fost intre timp retras de pe site, dar legat de aceasta problema a fost initiata si o petitie online care a strans pana in prezent peste 2600 de semnaturi.

HotNews.ro a solicitat autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) mai multe explicatii legate de acest incident, unul dintre raspunsuri fiind ca va verifica daca operatorul se afla in legalitate.

In ce conditii legale poate un furnizor sa blocheze accesul utilizatorilor la internet

Si totusi, din punct de vedere legal, in conditiile in care o parte din continutul de pe Vplay.ro este postat fara respectarea drepturile de autor, poate un furnizor de internet sa blocheze accesul la acel continut? Doar in masura in care exista o hotarare judecatoreasca, sustine presedintele ANCOM.

 • "Conform prevederilor art.16 alin.(3) si (4) din Legea nr.365/2002 privind comertul electronic, republicata, un furnizor de servicii poate lua masura restrictionarii accesului la un website ce are un posibil continut nelegal in situatia in care o asemenea masura a fost dispusa de catre o autoritate publica sau o instanta de judecata competenta sa constate o eventuala incalcare a dispozitiilor legale. Dispozitiile legale mentionate stabilesc ca, in cazul in care furnizorul de servicii are suspiciuni cu privire la o activitate cu aparenta nelegala desfasurata de destinatarii serviciilor sale, acesta are obligatia de a informa de indata autoritatile publice competente", a precizat Catalin Marinescu.

Autoritatea care are competente generale in ceea ce priveste protectia drepturilor de autor este Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.

Alte plangeri: 11 sesizari de restrictionare a traficului VoIP de catre un operator de telefonie mobila si 2 sesizari privind blocarea portului 25 (e-mail) de catre doi furnizori de internet

O alta intrebare adresata autoritatii a fost daca au mai existat plangeri privind blocarea/limitarea traficului de internet din partea altor furnizori.       

 • "Pana in prezent, ANCOM a primit 11 sesizari cu privire la restrictionarea traficului VoIP de catre un furnizor de servicii de telefonie mobila (tarifare suplimentara pentru extraoptiunea Premium ce permite accesul la aplicatii VoIP) si 2 sesizari cu privire la blocarea portului 25 (e-mail) de catre doi furnizori de servicii de acces la internet. In aceste cazuri, ANCOM nu a constat nerespectarea art. 51 alin. (2) lit. b) si lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, intrucat contractele incheiate de acesti trei furnizori cu consumatorii prevedeau posibilitatea aplicarii masurilor reclamate", a subliniat presedintele autoritatii.

In Romania cadrul legal din domeniul comunicatiilor electronice prevede in prezent in sarcina furnizorilor obligatia de a introduce in contractele incheiate cu consumatorii clauze privind serviciile furnizate si conditiile care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii.

Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 60.000 lei, iar, in cazul unor incalcari repetate, cu amenda in cuantum de pana la 100.000 lei, in timp ce, pentru persoanele cu o cifra de afaceri de peste 3.000.000 lei, amenda poate fi de pana la 2% din cifra de afaceri sau de pana la 5% in cazul unor incalcari repetate.

 • "Astfel, furnizorii de servicii de comunicatii electronice (transmisiuni de date /acces la internet) pot bloca traficul inspre/dinspre anumite adrese IP in vederea inlaturarii/prevenirii utilizarii abuzive a serviciilor/retelelor de comunicatii electronice, dar acest lucru trebuie mentionat in contractele incheiate cu utilizatorii", a mai spus Catalin Marinescu.

Gheorghe Serban, director executiv ANISP: RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic non-discriminatoriu cu celelalte retele de servicii de Internet din Romania

Contactat de HotNews.ro, Gheorghe Serban, directorul executiv al ANISP (asociatie care reprezinta furnizori de internet precum Romtelecom, SNR, GTS sau Teletrans - nu si RCS&RDS) a spus ca nu ar avea date clare de restrictionare a traficului din partea RCS&RDS.

 • "Referitor la cazul 'Vplay.ro vs RCS&RDS' nu avem date din care sa rezulte ca operatorul a 'ingreunat' voit accesul utilizatorilor la platforma 'vplay'. Daca exista mai multe plangeri din partea unor utilizatori, clienti RCS&RDS, privind accesul respectiv, atunci ceva s-a intamplat si operatorul ar trebui sa dea explicatii", a spus Gheorghe Serban.

Acesta a atentionat insa ca RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic non-discriminatoriu cu celelalte retele de internet din Romania.

 • "In acelasi timp tin sa remarc faptul ca RCS&RDS nu practica un sistem de interschimb de trafic transparent si non-discriminatoriu cu celelalte retele de servicii de Internet din Romania, punand accent numai pe peeringuri private (cu anumiti operatori). In prezent, RCS&RDS nu are conexiune intr-un Internet eXchange (IX) neutru din Romania pentru a face peering transparent (prin BGP) cu ceilalti ISP-isti. In schimb in Ungaria are o conexiune de 20 Gbps in Internet eXchange-ul BIX, prin care face interschimb de trafic cu celelalte retele din Ungaria la debite mari (cu varfuri de peste 10 Gbps)", a spus Serban.

Pana la publicarea acestui material, RCS&RDS nu a oferit o explicatie referitoare la aceste declaratii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7383 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Excelent (Vineri, 13 iulie 2012, 15:51)

  crist [anonim]

  Romanii se plang ca nu mai pot urmari seriale gratis. Nu-si da nimeni seama de penibilitatea situatiei? E ca si cum s-ar plange ca nu le mai merg torrentii, ca in afara, unde trebuie sa te chinui sa poti da jos ceva de pe tpb sau altele. Oameni mici si fara minte.
  • +7 (7 voturi)    
   nu este chiar asa... (Vineri, 13 iulie 2012, 16:00)

   toteu [anonim] i-a raspuns lui crist

   ISP ul nu are dreptul de a restrictiona traficul catre anumite adrese decat daca continutul adreselor contravine legilor in vigoare... cum impotriva vplay.ro nu exista o solicitare legala pentru restrictionarea traficului sau mai stiu eu ce... ISP ul nu are dreptul asta...

   PS

   "In schimb in Ungaria are o conexiune de 20 Gbps in Internet eXchange-ul BIX, prin care face interschimb de trafic cu celelalte retele din Ungaria la debite mari (cu varfuri de peste 10 Gbps)", a spus Serban."

   de din cauza asta imi apare mie google in maghiara????
   • 0 (0 voturi)    
    eXchange-ul BIX (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 15:28)

    Eddy [anonim] i-a raspuns lui toteu

    Daca te duci pe http://www.speedtest.net/ si testezi viteza cu un server din Budapesta ai sa vezi ca download-ul dar in special upload-ul este mult mai mare decat cu orice server din Romania.
  • -2 (2 voturi)    
   Mda (Vineri, 13 iulie 2012, 16:08)

   ion [anonim] i-a raspuns lui crist

   Sau om mic fara minte. De ce tot ce ii rau in afara trebuie adus si in tara? De ce nu aducem in tara ce ii bun?
   De ce trebuie ingradit accessul la vplay, pirate bay, sau inchis btjunkie? Pentru ca niste companii producatoare de filme, muzica, jocuri pretind (ca de fapt nu ii adevarat) ca ar pierde bani, pentru ca aceste companii nu sunt in stare sa vina cu ceva nou si in loc sa ingradeasca astfel de siteuri sa se foloseasca de ele.
  • -1 (3 voturi)    
   Esti dastept, ba (Vineri, 13 iulie 2012, 16:08)

   Zelorra [anonim] i-a raspuns lui crist

   Unde ar putea "romanii" sa vada seriale negratis, bolovane? La Pro TV, peste 2 ani? Sa astepte sa apara DVD-urile, tot 2 ani?
  • +1 (5 voturi)    
   Rationament gresit (Vineri, 13 iulie 2012, 16:10)

   _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui crist

   Romanii se pling ca le este restrictionat accesul, nu ca nu mai pot urmari seriale gratis cum spui tu.
   Daca tie ti se pare penibil sa te plingi de asta ...
  • +2 (4 voturi)    
   esti pe langa (Vineri, 13 iulie 2012, 16:10)

   Anonymous [anonim] i-a raspuns lui crist

   Omule, aici nu e vorba de seriale gratis, e vorba de ingradirea libertatii, nu conteaza in ce forma este, fie ca nu te mai uiti la seriale gratis care sunt urcate de catre utilizatori, oameni ca tine si ca mine,cand cineva, ca este o firma, ca este o persoana ne ingradeste dreptul la libera exprimare, se afla in ilegalitate.

   Ah btw, vezi SOPA si ACTA, cand lumea intreaga s-a unit pentru a opri incalcari ale drepturilor omului!

   Mai filtreaza si tu informatia inainte sa te faci de ras.
  • 0 (2 voturi)    
   Dar pe bani... (Vineri, 13 iulie 2012, 16:15)

   compadre [utilizator] i-a raspuns lui crist

   Dar pe bani poti sa vezi acele seriale pe net?
   Ce conteaza ca le iau de pe torenti sau le vad direct pe site?
 • -1 (1 vot)    
  smart22_djs@yahoo.com (Vineri, 13 iulie 2012, 16:03)

  Marius23 [anonim]

  BUna nu stiu de unde e problema dar stiu atat ca de 2 luni Rds a schimbat IP de la 79.... a trecut la 5.13 care la yahoo imi arata ca as fi login din irlanda sau olanda deci e o problema undeva ei se grabesc sa implementeze IPV6 si de aici au probleme tehnice eu ieri am sunat la iei si am intrebat de ce am ip de irlanda desi la teste imi spune ca e ip de ro de la rds
 • +3 (3 voturi)    
  Lege (Vineri, 13 iulie 2012, 16:04)

  begepistu [anonim]

  ar trebui data o lege prin care toti isp din romania sa fie OBLIGATI sa se conecteze transparent si nediscriminatoriu la un internet exchange romanesc prin conexiuni de 100gbps.
  • 0 (0 voturi)    
   to peer or not to peer! (Sâmbătă, 14 iulie 2012, 0:48)

   Consultant IP [anonim] i-a raspuns lui begepistu

   Ar trebui sa-i recomande cineva d-lui Gheorghe Serban de la ANISP ceva literatura de specialitate:
   The Internet Peering Playbook: Connecting to the Core of the Internet

   http://goo.gl/SGe00
 • 0 (0 voturi)    
  evz (Vineri, 13 iulie 2012, 16:11)

  erdeesh [anonim]

  si site-ul m.evz.ro nu este accesibil prin digi wifi de cateva zile
 • -2 (4 voturi)    
  Piraterie (Vineri, 13 iulie 2012, 16:16)

  pirat [anonim]

  Penibil, nu-mi merge site-ul pirat !!!!!! Bravo nene, in logica asta tre sa sun la politie daca vreau sa fur un portofel si propietarul se apara !!!! Vplay este un site 100 % pirat !
  • +4 (4 voturi)    
   Prezumţia de nevinovăţie (Vineri, 13 iulie 2012, 16:44)

   dolar [anonim] i-a raspuns lui pirat

   Ar trebui sa dovedeasca cineva prima data ca site-ul respectiv contine material piratat, nu? Sau in logica ta de maine se pot decide astia de la RDS sa taie si Hotnews daca asa asa considera drept?
   • -1 (1 vot)    
    ma lasi ma cu prezumtia de nevinovatie? (Vineri, 13 iulie 2012, 17:03)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui dolar

    Toata lumea stie ce se afla pe vplay. E ca si cum ai cere prezumtia de nevinovatie dupa ce toata tara te vede cum ucizi oameni pe strada.
    • +3 (3 voturi)    
     Nu intelegi (Vineri, 13 iulie 2012, 17:11)

     Erre [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

     NU conteaza daca e pirat sau nu, atata timp cat NU exista ordin judecatoresc pentru acest site, NU AU NICI UN DREPT sa restrictioneze accesul la el.
     • -1 (1 vot)    
      Pai demonstreaza tu (Vineri, 13 iulie 2012, 17:39)

      Cristi [anonim] i-a raspuns lui Erre

      Ca rds restrictioneaza accesul atunci.
  • +2 (2 voturi)    
   nu e penibil (Vineri, 13 iulie 2012, 17:12)

   I [utilizator] i-a raspuns lui pirat

   RDS nu e instanta judecatoreasca sa stabileasca daca ceva e piratat sau nu. Ei trebuie sa ofere acces nelimitat la tot internetul daca se numesc provideri de internet. Partea cu piratatul este alta discutie si nu are treaba cu RDS-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  Vreti subiect de investigat ? (Vineri, 13 iulie 2012, 17:55)

  cmkp [utilizator]

  Asta-i nimica... Mai bine vedeti voi ce face RCS&RDS care anunta vineri la ora 10:00 ca toate contractele de reselleri sunt reziliate si contacteaza direct clientii reseller-ilor ca sa faca contracte de furnizare servicii Internet direct , in caz contrar riscand sa nu mai poata beneficia de servicii... Dupa care reziliaza toate contractele de peering cu ISP-istii mai mititei...
  Nu va convine ca nu mai merge vplay ? Care-i problema, gasiti-va un alt ISP la care sa mearga... Nu poti forta o corporatie sa-si schimbe naravul decat daca ii pleaca masiv clientii ... Eu unul am plecat de la ei si chiar sunt multumit de alegerea facuta, chiar ca platesc un pic mai mult acum decat plateam la RCS-RDS ...
 • 0 (0 voturi)    
  Rds (Vineri, 13 iulie 2012, 22:52)

  Gigi [anonim]

  Lucrez in telecom de peste 7 ani si pot sa va garantez ca toti ceilalti operatori au avut mari probleme cu comportamentul mitocanesc al RDS de-a lungul timpul fie ca a fost vorba de neplata de facturi, fie de refuz de upgrade peering, fie de taiere peering ( vezi Prime Telecom), fie de notificari de 48h de taiere a buclelor locale sle resellerilor cu care....sic....,avea parteneriata. Nu este o lupta maghiaro-romana cum cred unii fiindca in acest moment distruge p-ta de telecom din Ungaria- vedeti ce pateste HTTC (Invitel - Turk Telecom). Cine citeste aceste randuri intelege ca stiu ce vorbesc si ca nu confund un Mpls cu eth over SDH.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by