Autoritatile pregatesc o schema de ajutor de stat in valoare de 100 de milioane de euro pentru finantarea costurilor salariale aferente personalului inalt calificat in domenii precum IT&C, cercetare - dezvoltare si inovare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern supus consultarii publice pe 17 iulie pe pagina web a Ministerului de Finante. Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, firmele trebuie sa dezvolte proiecte care implica crearea de noi locuri de munca (minim 300 pentru fiecare investitie) si mentinerea acestora pe termen mediu (5 ani de la ocuparea fiecarui loc de munca).

  • "Prin adoptarea acestui act normativ se urmareste dezvoltarea regionala a tuturor regiunilor Romaniei prin crearea de locuri de munca in intreprinderi care promoveaza dezvoltarea si utilizarea tehnologiilor noi, pentru realizarea de investitii care fie conduc la obtinerea de produse, servicii, tehnologii inovative, fie includ o componenta ITC de minim 20% din valoarea investitiei si cresterea veniturilor la bugetul general consolidat", se mentioneaza in proiectul de HG.

Conform documentului, nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere in cadrul schemei este echivalentul in lei a 28,125 milioane euro, daca creeaza locuri de munca ca urmare a realizarii unei investitii initiale in orice regiune, mai putin regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov. Pentru investitiile si locurile de munca create in regiunea de dezvoltare 8 Bucuresti - Ilfov nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o intreprindere este echivalentul in lei a 22,500 milioane euro.

Perioada de valabilitate a schemei in care se pot emite acorduri pentru finantare este de 2 ani, respectiv 2012 - 2013. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2013 - 2018, in limita bugetului anual alocat schemei.

Bugetul total maxim al schemei este de 440 milioane lei, respectiv echivalentul a 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel:

a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare pentru

perioada 2012 - 2013;

b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2013 - 2018.

In proiect se mai precizeaza ca, numarul total estimat al intreprinderilor care urmeaza sa beneficieze de ajutor de stat in baza schemei este de 10, numarul mediu anual de intreprinderi beneficiare fiind de 5.

Proiectul de HG a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante la data de 17 iulie si va sta in consultare publica 10 zile.

Mai multe detalii in documentele atasate.