Apple a vandut 26 de milioane de iPhone-uri trimestrul trecut cand vanzarile totale ale companiei au atins 35 miliarde dolari, iar livrarile de iPad-uri aproape s-au dublat, atingand 17 milioane unitati. Apple admite ca numeroasele speculatii legate de iPhone 5 au creat un sentiment de asteptare in piata si afecteaza vanzarile iPhone-urilor comercializate in prezent, insa compania este extrem de multumita de evolutia vanzarilor in China si SUA.

Coada la lansarea noului iPad in ChinaFoto: Reuters

Trimestrul trecut vanzarile Apple au avansat catre 35 miliarde dolari, fata de 28,6 miliarde dolari in Q2 2011, iar profitul net a urcat cu 21%, spre 8,8 miliarde dolari. Cu toate acestea, analistii se arata dezamagiti de rezultate, ei estimand venituri totale de 37 miliarde dolari.

Desi vanzarile de iPhone au fost de 26 milioane unitati, crestere de 28% fata de Q2 2011, fata de Q1 2012 inseamna o scadere de noua milioane unitati, semn ca numeroasele zvonuri, fotografii spion si speculatii legate de iPhone 5 au avut un impact in piata, multi clienti amanand achiztia unui iPhone 4S in asteptarea noului iPhone despre care s-a scris ca va veni cu mult mai multe lucruri noi fata de evolutia de la 4 la 4S.

Zvonuri numeroase au aparut si in legatura cu lansarea unui iPad mai mic, cu ecran de 7 inch, insa vanzarile tabletei iPad au fost solide, 17 milioane de unitati in trimestrul doi, crestere de 84% fata de perioada similara din 2011.

Ca evolutie a vanzarilor pe regiuni, zona Asia-Pacific a scazut mult, iar Europa ceva mai putin, insa China si SUA au compensat din plin cu cresteri peste medie.