Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a atribuit in perioada 23 iulie-31 iulie 2012 fara licitatie, ci prin negociere fara anunt de participare, un contract de distribuire a corespondentei catre firma Total Post Mail Services, motivul invocat fiind 'situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta', arata un anunt de atribuire publicat vineri in SEAP. Directorul general al Total Post Mail Services sustine ca motivul urgentei a fost tocmai faptul ca Politia reziliase contractul cu Total Post Services, firma sanctionata cu suspendarea temporara a activitatii pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane. HotNews.ro a relatat joica cele doua firme sunt controlate de aceeasi firma din Olanda - Zoto Investments BV.

"Motivul urgentei a fost tocmai faptul ca Politia Bucuresti a reziliat contractul cu Total Post Services si nu mai aveau cu cine sa-si duca corespondenta. Contractul a fost temporar si era vorba de trimiteri cu confirmare de primire, care nu intra in sfera serviciilor rezervate Postei Romane", a declarat vineri pentru HotNews.ro Marius Petroiu, directorul general al Total Post Mail Services.

Contractul atribuit pentru perioada 23 iulie-31 iulie 2012 are o valoare mica de 10.000 lei.

HotNews.ro a solicitat Politiei Romane sa specifice mai exact in ce consta "situatia de urgenta extrema" mentionata in SEAP pentru care nu s-a facut o licitatie pentru acest nou contract precum si detalii pentru a vedea daca sunt incalcate in vreun fel drepturile rezervate Postei Romane. Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a comunicat joi pentru HotNews.ro ca in prezent isi distribuie corespondenta prin Posta Romana, dupa ce a reziliat contractul semnat in 2010 pe o perioada de 4 ani cu Total Post Services. Acesta firma a fost sanctionata luna trecuta cu amenda de 100.000 de lei si cu suspendarea pentru 3 luni a dreptului de a presta servicii postale pentru incalcarea pentru a treia oara a drepturilor rezervate Postei Romane.

Total Post Services a primit aceste sanctiuni pentru ca a facut trimiteri de corespondenta in greutate de pana la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, incalcand astfel un drept exclusiv pe care Posta Romana l-a castigat prin licitatie si care expira la sfarsitul acestui an.

  • "Contractul incheiat in prezent intre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si C.N. Posta Romana este valabil pana la 31.12. 2012. Referitor la acordul-cadru incheiat in iulie 2010 intre Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti si SC Total Post Services, acesta a fost reziliat datorita suspendarii, chiar temporare, a activitatii prestatorului. Total Post Services asigura pentru DGPMB distribuirea corespondentei ordinare (nesecreta), ponderea cea mai mare fiind reprezentata de trimiterile de tip 'recomandata'", se arata in raspunsul Politiei Romane transmis joi la solicitarea HotNews.ro.

Posta Romana beneficiaza, pana la data de 31 decembrie 2012, de 'dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 g si al caror tarif este mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia'.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.