Vanzarile de telefoane mobile la nivel mondial au ajuns la 419 milioane unitati in al doilea trimestru al anului 2012, cu 2,3% fata de acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate marti de compania de cercetare Gartner. Vanzarile de smartphone-uri (telefoane dotate cu sistem de operare si functii avansate) au reprezentat 36,7% din vanzarile totale de telefoane mobile si au crescut cu 42,7% in al doilea trimestru al anului 2012. De notat ca datele unei alte firme de cercetare de piata, IDC, publicate luna trecuta indicau faptul ca in trimestrul doi al acestui an s-ar fi vandut 406 milioane de telefoane mobile, in crestere cu 1% fata de trimestrul similar din 2011.

Vanzarile de telefoane mobile, Trim. II 2012Foto: Gartner
  • "Cererea a incetinit in continuare si in al doilea trimestru al anului 2012. Mediul economic dificil si amanarea upgrade-urilor de catre utilizatori pentru a profita de lansarile de echipamente si promotiile disponibile in cursul acestui an au redus cererea de pe piata. Cererea de telefoane a continuat sa scada, slabind in mod semnificativ piata globala de telefonie mobila", a declarat Anshul Gupta, analist principal la Gartner.

Conform Gartner, pe primul loc in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari in trimestrul doi din 2012 s-a aflat Samsung - cu 90,4 milioane de telefoane vandute si o cota de piata de 21,6%. Rezultatul este in crestere fata de acelasi trimestru din 2011, cand producatorul sud-coreean avea o cota de piata de 16,3% cu 69,8 milioane de telefoane vandute.

Gartner noteaza ca Samsung a reusit sa-si majoreze avantajul pe care il are fata de Apple si Nokia, gratie unei cereri puternice in special pentru noul Galaxy S3, terminal care s-a vandut peste asteptarile Samsung, cu 10 milioane de unitati vandute in doua luni de la lansare.

In perioada de referinta, Nokia s-a clasat pe locul doi cu 83,4 milioane de telefoane vandute la nivel mondial si o cota de piata de 19,9%, in scadere fata de trimestrul doi din 2011 cand producatorul finlandez avea o cota de piata de 22,8%.

Apple s-a situat pe locul trei in clasamentul global cu 28,9 milioane de telefoane vandute si o cota de piata de 6,9%. Rezultatul este in crestere fata de trimestrul doi din 2011, cand Apple vanduse 19,6 milioane unitati si isi adjudecase o cota de piata de 4,6%.

Cifrele Gartner difera semnificativ fata de rezultatele afisate luna trecuta de IDC - o alta reputata firma de cercetare de piata, cel mai probabil datorita diferentelor de colectare si analiza a datelor. Potrivit IDC, numarul de telefoane mobile livrate la nivel mondial in trimestrul doi al acestui an a depasit 406 milioane unitati, in crestere cu 1% fata de acelasi trimestru din 2011.