Ministerul Comunicatiilor din Romania, condus de Dan Nica (PSD), a anuntat joi ca in perioada 14-16 august a avut intalniri cu o delegatie a Ministerului Administratiei Publice si Securitatii din Republica Coreea, condusa de Pil-Eon SEO, ocazie cu care s-a semnat un Memorandum de intelegere intre cele doua state privind cooperarea in domeniul e-guvernarii. Ministerul Comunicatiilor din Republica Moldovaanunta pe 14 august ca a avut o intrevedere cu acelasi oficial sud-coreean, in urma careia s-a semnat un memorandum de intelegere. In plus insa, la Chisinau s-a deschis cu aceasta ocazie si un centru de informare, proiect in valoare de 200.000 de dolari.

Centru de informare deschis in Republica MoldovaFoto: MTIC

Memorandumul semnat intre partea romana si oficialii Republicii Coreea de Sud a fost semnat pe 15 august, conform informatiilor Ministerului Comunicatiilor din Romania (MCSI). Comunicatul nu ofera insa informatii exacte despre proiecte concrete de colaborare intre cele doua tari

  • "Cele doua state vor coopera in domenii precum strategiile si politicile de informatizare nationala, interoperabilitatea sistemelor informatice, activitati comune de cercetare-dezvoltare in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, dezvoltarea resurselor umane in domeniul educatiei societatii informationale si a educatiei bazate pe societatea informationala, politicile de securitate informatica", se mentioneaza in comunicatul MCSI.

Informarea MCSI mai mentioneaza ca ministrul Dan Nica "a adus in discutie oportunitatile de investitii in domeniul IT in Romania prezentand facilitatile si avantajele fiscale speciale pe care Guvernul Romaniei le ofera principalilor actori ai pietei IT&C, printre care schema de ajutor de stat recent aprobata pentru finantarea costurilor salariale aferente personalului inalt calificat in domenii precum IT&C, cercetare-dezvoltare si inovare.

Romania nu a fost singura tara vizitata de delegatia sud-coreeana, arata datele Ministerului de Comunicatii din Republica Moldova (MTIC).

Doua comunicate din data de 14 august indica faptul ca pe langa un memorandum de intelegere, moldovenii s-au ales si cu un centru moldo-coreean de informare si acces.

  • "Centrul consta dintr-o sala de conferinte dotata cu echipamente audio/video si sistem de teleconferinte, un laborator de instruire IT si o sala de acces public la Internet de mare viteza. Astfel, comunitatea de experti TIC, dar si publicul interesat va beneficia pe larg de noile tehnologii informationale, va avea posibilitatea sa-si ridice gradul de instruire IT si sa utilizeze acest instrument de cooperare in domeniul TIC dintre Moldova si Coreea. Costul proiectului este evaluat la 200 de mii de dolari. MTIC a oferit spatiile neutilizate din cadrul institutiei, iar partea coreeana a finantat lucrarile de reparatie si procurarea echipamentului", se mentioneaza in comunicatul Ministerului de Comunicatii din Republica Moldova.

In ceea ce priveste oportunitatile de investitii mentionate de Ministrul Dan Nica este vorba de o schema de ajutor de stat in valoare de 100 de milioane de euro, aprobata pe 31 iulie 2012 de Guvern, pentru finantarea costurilor salariale aferente personalului inalt calificat in domenii precum IT&C, cercetare - dezvoltare si inovare. Pentru a beneficia de acest ajutor de stat, firmele trebuie sa dezvolte proiecte care implica crearea de noi locuri de munca (minim 200 pentru fiecare investitie) si mentinerea acestora pe termen mediu (5 ani de la ocuparea fiecarui loc de munca).

UPDATE In urma acestui articol, oficialii MCSI au declarat pentru HotNews.ro: "Un centru similar finantat de Guvernul Republicii Coreea exista si in Romania, fiind inaugurat acum aproximativ 10 ani in cadrul Academiei de Studii Economice. De altfel, delegatia coreeana a vizitat acest centru in cadrul vizitei efectuate la Bucuresti".

Citeste si: