La ora 9:00 a inceput a doua zi a celei mai mari licitatii de telefonie mobila organizata vreodata in tara, in conditiile in care cu o zi in urma cererea operatorilor a depasit oferta in cel putin una dintre categoriile de frecvente scoase la vanzare, frecvente in care se vor putea introduce inclusiv servicii 4G. Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat ca este nevoie de o noua serie de runde primare, ceea ce inseamna ca pretul pentru un bloc in benzile in care exista cerere excedentara a fost majorat. Daca se vor vinde toate frecventele licitate, statul ar incasa din taxele de licenta minim 700 de milioane de euro.

Foto:
  • UPDATE2 ANCOM: Cererea nu mai depaseste oferta in niciuna dintre benzile disponibile. Licitatia de telefonie continua cu organizarea rundelor suplimentare, intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat ca "in urma sesiunii de runde primare de licitare sustinute marti, in cea de a doua zi a licitatiei de spectru, cererea nu mai depaseste oferta in niciuna dintre benzile disponibile. Se incheie astfel faza rundelor primare, dupa desfasurarea unui numar de 3 asemenea runde. Licitatia pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz va continua cu organizarea de runde suplimentare, intrucat exista blocuri de frecvente neadjudecate. Prima runda suplimentara din cele maxim doua posibile va fi organizata vineri, 14 septembrie.

La rundele suplimentare pot participa toti ofertantii, indiferent daca au obtinut sau nu blocuri de frecvente in urma rundelor primare, fiind insa aplicabile limitarile privind dobandirea drepturilor de utilizare a spectrului. In fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta in care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum si suma pe care este dispus sa o achite pentru achizitionarea unui asemenea pachet.

In urma rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele castigatoare pentru blocurile ramase neadjudecate dupa rundele primare, ofertantii castigatori, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia. Licitatia se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda".

UPDATE1 Reprezentantii operatorilor au sosit la sediul ANCOM.

La ora 8:30, primii care au venit au fost reprezentantii RCS&RDS prin Ioan Bendei, al doilea om ca importanta in companie. La ora 8:42 la sediul ANCOM a ajuns si restul echipei RCS in frunte cu Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare.

In jurul orei 8:49 au ajuns si Oficialii Vodafone dar si un membru al echipei Cosmote. In jurul orei 9:00 au aparut si alti membri Cosmote, printre care Adrian Ionescu, directorul pe probleme de reglementare din Cosmote. La ora 9:00 a ajuns si Dorin Odiatiu directorul de marketing al Orange Romania. Niciunul dintre reprezentanti nu a dorit sa faca declaratii presei.

Autoritatea de reglementare a anuntat luni organizarea unor noi runde primare in conditiile in care cererea a depasit oferta in cel putin una dintre categoriile de frecvente licitate, fara a da mai multe detalii. Ramane de vazut daca se vor vinde toate frecventele alocate.

Conform informatiilor ANCOM, in cazul procedurii de selectie competitiva, in prima runda primara pretul pentru fiecare bloc din benzile scoase la licitatie este egal cu pretul de pornire pentru respectiva categorie. Fiecare ofertant este invitat sa depuna o oferta indicand numarul de blocuri din fiecare categorie pentru care doreste sa liciteze. La incheierea fiecarei runde primare se centralizeaza toate ofertele primite, iar daca in runda respectiva cererea depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile in una sau mai multe categorii, se organizeaza o noua runda primara.

In cazul in care se vor organiza mai multe runde primare, pretul pentru un bloc in benzile in care exista cerere excedentara va fi crescut si comunicat ofertantilor.

Rundele primare se incheie dupa o runda in care cererea de blocuri nu mai depaseste numarul de blocuri de frecvente disponibile, pentru toate categoriile de blocuri.

Dupa rundele primare, licitatia poate continua prin organizarea unor runde suplimentare daca in urma rundelor primare raman blocuri de frecvente nealocate si se va incheia cu runda de alocare in care operatorii pot licita pentru locul dorit in banda.

  • Cine sunt ofertantii si pentru ce frecvente se lupta

Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.

Sunt scoase la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.

Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.

In cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.

Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, resurse care sunt in marea lor majoritate folosite in prezent de Orange si Vodafone.

  • Care sunt preturile de pornire ale frecventelor licitate

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1800 MHz.