Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii Huawei Technologies intentioneaza sa aloce doua miliarde de dolari pe piata din Marea Britanie in investitii, inclusiv in cercetare si dezvoltare, si achizitia de componente si sa-si dubleze forta de munca in urmatorii cinci ani, informeaza Wall-Street Journal (WSJ). Anuntul are loc in conditiile in care operatorul britanic Everything Everywhere (EE) a anuntat ca va lansa primele servicii 4G in 16 orase din marea Britanie inainte de sfarsitul acestui an.

Huawei intentioneaza sa-si mareasca numarul de angajati de pe piata britanica pana la peste 1500 persoane pana in anul 2017, de la cei 800 de angajati din prezent.

Anul trecut, scrie WSJ, Huawei a raportat venituri de 32,2 miliarde dolari, din care aproape 70% au insemnat venituri provenite din piete din afara tarii de origine - China. Veniturile furnizorului chinez din Europa au crescut cu 29% pana la aproape 3,75 miliarde dolari, insumand circa 13% din veniturile totale. Huawei are aproape 7000 de angajati in Europa.

Huawei este al doilea mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume dupa producatorul suedez Ericsson si furnizeaza echipamente catre operatorii de telefonie mobila inclusiv pentru furnizarea serviciilor de internet de mare viteza LTE/4G.

Investitia Huawei pe piata britanica trebuie corelata cu faptul ca unul dintre operatorii prezenti pe aceasta piata, Everything Everywhere (EE) a anuntat ca va lansa primele servicii 4G in 16 orase din marea Britanie inainte de sfarsitul acestui an, conform BBC.

EE a obtinut permisiunea de a lansa servicii 4G de la autoritatea de reglementare in comunicatii britanica - OFCOM - printr-o decizie publicata pe 21 august. In luna niembrie a anului trecut EE a cerut aprobarea autoritatii britanice pentru a furniza servicii de internet de foarte mare viteza pe frecvente radio folosite deja pentru servicii bazate pe tehnologii mai vechi.

Operatorii rivali sunt fortati sa astepte lansarea propriilor servicii 4G in conditiile in care nu au spectru radio disponibil pentru aceste servicii. Toti operatorii vor avea sansa de a cumpara spectru radio prin care sa se ofere servicii 4G in 2013 cand OFCOM va organiza o licitatie in acest sens.