Reportaj HotNews.ro

VIDEO Pe firul retelei NetCity: De ce mai atarna cablurile pe stalpii din Bucuresti acolo unde lucrarile au fost terminate

de Victor Cozmei, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 14 septembrie 2012, 15:58 Economie | Telecom


Infrastructura subterana NetCity, care ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor de comunicatii, astfel incat sa scapam de stalpii incarcati de cabluri, acopera in prezent circa 200 de bulevarde si strazi. Problema este ca in zone precum Magheru, Lascar Catargiu sau Piata Victoriei, unde lucrarile s-au finalizat demult, cablurile nu au disparut sau au ramas asa cum au fost taiate, iar unii stalpi sunt incarcati de elementele de sustinere ale "vechilor chiriasi".
 • Vezi un reportaj HotNews.ro cu situatia din teren, precum si cu explicatiile oferite de Primaria Bucuresti, cea care este responsabila de curatarea acestor zone.Daca ii intrebi pe oficialii UTI Systems, firma care a incheiat in luna iunie 2008 contractul de concesiune cu Primaria Municipiului Bucuresti pentru realizarea infrastructuri subterane NetCity, despre stadiul lucrarilor, afli ca pana in prezent au fost acoperite:
 • Centrul Istoric
 • Cca. 200 de bulevarde/strazi complet acoperite (canalizatie pe ambele parti), cca. 900 de strazi acoperite partial
 • Arterele principale din centrul capitalei - acoperite integral, inclusiv Axa Nord-Sud (Piata Presei Libere - Piata Sudului) si Traseul Turistic.
"Netcity dezvolta reteaua sub forma de bucle, si nu la nivel de strada sau bulevard. O data ce bucla este finalizata, ea trece printr-un proces de receptie cu partenerul nostru - Primaria Municipiului Bucuresti. De la data receptiei, pentru bucla a carei canalizatie subterana este finalizata, operatorii au la dispozitie 4 luni pentru a transfera cablurile in canalizatie, apoi cablurile aeriene sunt dezafectate, operatiune care este in responsabilitatea Primariei Municipiului Bucuresti", a declarat pentru HotNews.ro Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom, companie membra a UTI Systems, care gestioneaza acest proiect.


Cabluri pe stalpii de pe Str. Ion Brezoianu - Bucuresti


Strada Brezoianu - infrastructura exista de luni bune, cablurile inca atarna pe stalpi

Si totusi, pe strada Ion Brezoianu, chiar langa Cismigiu, de mai mult de 4 luni este urmatoarea situatie: pe o parte a strazii vezi canalizatia NetCity, totul este curat, insa pe partea cealalta stalpii stau sa cada sub greutatea cablurilor (vezi in video relatarea unui paznic din zona).

Reporterii HotNews.ro au intalnit situatii similare si in zone precum: Jules Michelet (colt cu BD. Magheru), in fata la Academia de Studii Economice (ASE) strada Caderea Bastiliei, Piata Charles De Gaulle si Calea Dorobantilor.


Cabluri langa un magazin pe Calea Victoriei


Cum arata bulevardele mari din Capitala, dezafectate de mai bine de un an de cabluri

O alta situatie intalnita in teren de reporteri este cea a unor zone in care lucrarile de dezafectare a cablurilor au fost finalizate din 2011 dar in care stalpii sustin in continuare cabluri ori sunt incarcati cu cele taiate sau cu elemente care anterior au sustinut acele cabluri.

Vorbim despre: Calea Victoriei, Bulevardul Magheru, Bulevardul Lascar Catagiu, Piata Victoriei.

Nu in cele din urma, o alta situatie bizara intalnita in teren este ca vis-a vis de sediul UTI Systems - NetCity Telecom stalpii sunt plini de cabluri iar pe trotuarul din fata cladirii exista deja infrastructura NetCity creata. Mai mult, pe strada Batistei, chiar langa Hotel Intercontinental, poate fi admirat un spectaculos stalp impodobit cu cabluri.

Primaria Municipiului Bucuresti are scuze pentru fiecare caz in parte


HotNews.ro a solicitat un interviu video cu unul dintre reprezentantii Primariei Capitalei dar a obtinut numai precizari scrise in care Municipalitatea ofera scuze si explicatii pentru fiecare caz in parte.

"Cablurile nedezafectate de pe arterele: Bd. Magheru, Lascar Catargiu si P-ta Victoriei sunt cabluri electrice ce asigura conditiile necesare functionarii iluminatului public, transportului in comun, precum si alimentarii cu energie electrica a diverselor chioscuri si panouri luminoase. Aceste cabluri vor fi amplasate in subteran odata cu lucrarile de modernizare a retelelor de distributie a energiei electrice, iluminat public si transport in comun, dar nu fac obiectul proiectului Netcity care este amplasarea in subteran exclusiv a retelelor de comunicatii electronice.

In general, odata cu dezafectarea cablurilor aeriene de comunicatii electronice sunt curatati stalpii si de elementele de sustinere a acestora. Primaria Municipiului Bucuresti va reveni pe arterele dezafectate pentru a curata eventualele cabluri montate ilegal dupa operatiunea de dezafectare si pentru a definitiva operatiunea de curatare a stalpilor", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti.

Cum explica atunci cazurile in care canalizatia NetCity exista de luni bune insa cablurile inca atarna pe stalpi?

"In ceea ce priveste comentariul dumneavoastra referitor la tronsoanele finalizate de mai mult de 4-5 luni pe care cablurile nu au fost dezafectate, va informam ca: pe str. Ion Brezoianu si Calea Dorobantilor nu au fost receptionate canalizatiile Netcity de catre PMB", au precizat reprezentantii PMB.

Cu toate acestea, dupa cum am scris mai sus reporterii HotNews.ro au constatat urmatoarea situatie: pe o parte a strazii Brezoianu canalizatia exista si cablurile erau introduse in tubulatura NetCity, pe cealalta parte desi la cladiri existau elementele infrastructurii NetCity, cablurile continuau sa atarne pe stalpi.

In plus, potrivit declaratiilor cuilese de la oamenii din zona, situatia aceasta dureaza de mai bine de 5 luni.


Cabluri pe stalpii de langa hotelul Intercontinental

Cat priveste situatia "paienjenisului" care inconjoara chiar sediul firmei NetCity Telecom si a stalpului de langa Intercontinental reprezentantii Primariei Bucuresti au declarat ca "langa hotelul Intercontinental si sediul UTI pe artera str. Batistei nu a fost construita inca canalizatia Netcity".

In plus, oficialii NetCity spun ca"pentru zonele unde nu exista canalizatie Netcity, in lipsa unui cadru legal adecvat in privinta retelelor existente sau in dezvoltare - de exemplu autorizare de instalare, taxe de ocupare domeniu public, obligatii de intretinere, etc., cablurile vor continua sa atarne pe stalpi".

Nota: Pentru a constata situatia din teren, reporterii HotNews.ro au ales doar cateva dintre principalele artere ale Capitalei, precum si cateva strazi secundare.

Despre proiectul NetCity:

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti - PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

 
​Lungimea retelei de canalizatie: 585 km

Lungimea preconizata la finalul anului: 850 km

Bucle acoperite in prezent: 18

Bucle preconizate ca vor fi acoperite la finalul anului: 27
 
 
Stadiul actual al proiectului NetCity
Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21863 vizualizari

 • +2 (10 voturi)    
  ha, ha, ha (Vineri, 14 septembrie 2012, 17:06)

  bancher [utilizator]

  Cablurile nu vor fi niciodata date jos de pe stalpi, pt ca asa zisa retea NetCity nu a fost facuta pt a rezolva problema, ci pt a incasa banii de la primarie pt niste lucrari inutile.
  E imposibil sa ingroape toate cablurile, si chiar daca ar face-o, ar aparea altele noi in scurt timp. Reteaua Netcity nu a facut decat sa incurce drumurile pietonilor, si sa ii faca pe batranei sa cada in santuri. In rest, nu a rezolvat nici o problema.
  afirmatia doctorului ca ,,bucurestenii au dreptul la un cer curat, si de aceea ingropam cablurile'' a fost un bluf.
  • +5 (9 voturi)    
   Of (Vineri, 14 septembrie 2012, 18:45)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Nu se îngroapă toate cablurile, dragul meu "bancher". Se leagă structura existentă la fibra optică Netcity şi se foloseşte doar cablul îngropat.
 • +7 (7 voturi)    
  * (Vineri, 14 septembrie 2012, 17:19)

  0m [utilizator]

  Răspuns: Că pe acolo a fost Spiderman.
  Bucureștenii ar trebui să fie mândri că au un erou care își lansă pânzele prin oraș ;)
 • +2 (6 voturi)    
  O prosite... (Vineri, 14 septembrie 2012, 17:53)

  Speedster [utilizator]

  La cate cabluri sunt pe stalpi, intr-adevar o conducta nu are cum le tina pe toate. Si ce este cu aberatia de concesiune pe 49 de ani ? Ce imbecili au acceptat termenul asta...
  • +7 (7 voturi)    
   Habar n-ai (Vineri, 14 septembrie 2012, 18:44)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui Speedster

   Tovarăşe, habar n-ai de reţelistică. Ştii cât de groase sunt cablurile de fibră optică high-speed care asigură aproape TOT traficul intercontinental?
   "Modern cables are typically 69 millimetres (2.7 in) in diameter and weigh around 10 kilograms per metre (7 lb/ft), although thinner and lighter cables are used for deep-water sections."
   Sursă: http://en.wikipedia.org/wiki/Submarine_communications_cable
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 septembrie 2012, 9:14)

    [anonim] i-a raspuns lui war4peace

  • +3 (3 voturi)    
   aoleooo ce de pareristi... (Vineri, 14 septembrie 2012, 23:59)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Speedster

   cablurile din pamant , probabil sunt numai multifiber de 10gb canalul

   care pot tine pe ele 10 de manuchiuri din cele care se afla pe stalpi pe afara
 • +6 (6 voturi)    
  In ceea ce ma priveste... (Vineri, 14 septembrie 2012, 19:40)

  Avataru [utilizator]

  ... am urmarit cu interes intregul proces de curatare a stalpilor de jegoasele astea de cabluri. Si au fost cateva reportaje interesante despre ilegalitatile comise de companiile de cablu si instalarile ilegale. Intr-adevar, de vreun an de zile situatia arata mai bine pe centru, dar fix elementele pozate in acest reportaj sunt cele cu care ma intalnesc aproape zilnic. Lipsa de reactie a PMB-ului cu privire la toate elementele alea care atarna a proaste pe stalpii nou-nouti montati in ultimii ani e de-a dreptul jenanta si nu face sa ilustreze (intr-o maniera totusi modesta) de ce ne meritam soarta.

  In momentul in care tot acest proces va fi finalizat intreg orasul va arata mai bine, dar mi-e teama ca va mai dura o perioada. Infrastructura creata este suficienta pentru a prelua toate tipurile de comunicati (sunt cabluri TV, internet, telefonie). Un exemplu pe care eu il dau tuturor este orasul Brasov. Din punctul meu de vedere cel mai modern si occidental oras din Romania. In acel oras s-a reusit (sincer as vrea sa aflu cum) sa se ingroape absolut toate tipurile de fire (inclusiv cele de electricitate) iar orasul arata incredibil de curat si aerisit.

  Pe marile bulevarde este ridicol ca au ingropat cablurile de comunicatii, dar cele de electricitate au ramas la locul lor. Asta va insemna noi transee - pe artere ce acum sufera modernizari majore, a se vedea Magheru. Mai mult de atat, PMB-ul ar trebui sa procedeze la vopsirea stalpilor de iluminat deja existenti, pentru ca acestia arata imbatraniti si scorojiti. Desigur, nu reprezinta o problema printre cele mai importante, dar daca vrem sa transformam orasul asta intr-o capitala turistica trebuie luati in calcul si astfel de factori.

  Spor la ingropat!
  A.
 • +6 (6 voturi)    
  articol comandat de uti? (Vineri, 14 septembrie 2012, 22:04)

  skolko [utilizator]

  proiectul nu a fost conceput pentru a elibera stalpii de cabluri ... ci pentru a crea un monopol privat asupra a peste 10% din piata telecom din Romania. acest monopol apartine pentru urmatorii 50 de ani firmei uti. eliberarea stalpilor n-a fost decat o declaratie politica, pentru a aproba rapid proiectul in Primaria Capitalei ... in jargonul actual, eliberarea stalpilor a fost o teapa ... cine ii obliga pe operatori sa paraseasca stalpii ii trimite de fapt in bratele lui uti, sa-i jumuleasca bine de bani ...
 • +4 (4 voturi)    
  NetCity = vehicul pentru sifonat banii publici (Vineri, 14 septembrie 2012, 22:26)

  Hansen [utilizator]

  Bancherul are dreptate; NetCity nu este altceva decat un vehicul gandit sa permita dijmuirea banului public in folosul unor interese private si de grup.
  In plus, aceasta "inginerie" este posibila datorita:
  1/celor care au obligatia sa reglementeze telecomunicatiile - ANCOM
  2/celor care vegheaza asupra mediului de afaceri - Consiliul Concurentei
  3/celor care administreaza domeniul public in Bucuresti,
  care au devenit cu totii - cu voie sau prin toleranta aratata - complici la aceasta manevra.
  Este o afectare incalificabila a liberei concurente pe teritoriul Capitalei, un abuz asupra domeniului public, o limitare a liberei concurente prin acordarea unor avantaje comerciale exagerate si nejustificate pentru NetCity, pentru care la un moment dat se pusese chiar problema aplicarii unor sanctiuni de catre UE.
  Ma surprinde impasibilitatea Curtii de Conturi - poate ca dl. Vacaroiu are datorii mari la unele persoane anume, dar ma surprinde si mai mult impasibilitatea cu care presa trateaza acest subiect "gras".
  Sa nu creada cineva ca aceasta este metoda prin care se pot elibera suportii aerieni de cablurile operatorilor; acestea se puteau - si inca se pot - controla prin sistemul de autorizatii de construcite si obligativitatea de respectare a unor reguli de urbanism si norme tehnice.
  Dar, daca interesul si gradul sunt mari, orice se poate in RO.
  Poate DNA-ul se incumeta...
  • +4 (4 voturi)    
   NetCity=secu (Sâmbătă, 15 septembrie 2012, 14:22)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Hansen

   Ai zis UTI, ai zis secu, nu scăpăm așa ușor de tovarăși. Un mare jmen. Să ne bucurăm cât mai rezistă sârmele alea pe stâlpi, că după aia vom plăti cel puțin x2 pe un net mai prost. Fiind singurul transportator, va putea dicta prețurile.

   Deocamdată RO e printre primele în lume ca bandwidth mediu (RO are peste 15mbps, US sub 4.5), netul la noi costă nimic, și nu avem limită la download. Oferta prin EU este ADSL (mai rar 2) sau, dacă ești norocos și stai într-un cartier bun, CATV, download limitat și 29eur. În București orice pici se dă pe net la 100mbps pe 9eur. Trafic nelimitat. Toate astea sunt ca urmare a perioadei ăleia cu sârme între blocuri, cu jdemii de mici provideri de cartier, concurență imensă, de-aia avem acum astfel de oferte.

   Dacă UTI va fi singurul transportator, vă dați seama ce se va întâmpla.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by