Vineri, 21 septembrie, a inceput prima din cele doua runde de alocare ale celei mai mari licitatii de telefonie mobila organizate vreodata in tara, in care valoarea totala a spectrului radio scos la licitatie se ridica la 700 de milioane de euro. In aceasta runda, reprezentantii operatorilor de telefonie depun oferte in care indica sumele pe care sunt dispusi sa le achite pentru alocarea preferata de frecvente in fiecare banda castigata deja, in plus fata de pretul de baza total determinat in urma rundelor primare si/sau suplimentare.

Foto:

In jurul orei 8:55, cand reporterul HotNews.ro a ajuns la sediul ANCOM din strada Lucian Blaga, unde are loc licitatia, masina oficialilor Vodafone era deja parcata (vezi poza).

La ora 09:05 a sosit si Dorin Odiatiu, Public Affairs, Partnerships and Wholesale Director in cadrul Orange Romania, iar la cateva minute dupa au ajuns si alti doi membri ai echipei Orange Romania, care participa la licitatie.

In jurul orei 09:10 s-a prezentat si Adrian Ionescu, directorul pe probleme de reglementare din cadrul Cosmote Romania, iar la 09:25 a sosit un alt membru al echipei Cosmote.

Pana la ora 10:00 cand reporterul HotNews.ro a plecat de la sediul ANCOM, oficialii RCS&RDS si cei ai 2K Telecom nu se prezentasera inca.

Contactati de HotNews.ro, oficialii ANCOM au declarat ca "licitatia a inceput la ora 09:30". In alte zile licitatia a inceput cel mai devreme la ora 09:00 iar cel mai tarziu la ora 10:00.

Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.

UPDATE ora 13:47: ANCOM va anunta luni, 24 septembrie, rezultatele licitatiei de spectru

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a comunicat vineri, in jurul orei 13:47, ca luni, 24 septembrie, va anunta rezultatele licitatiei de spectru. Autoritatea a transmis o invitatie de presa la un eveniment care va avea loc incepand cu ora 14:00.

  • Ce se intampla vineri, 21 septembrie, la licitatia de telefonie/Castigatorii ar putea fi anuntati luni, 24 septembrie

Luni, 17 septembrie, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat ca s-a incheiat si ultima runda suplimentara a licitatiei de spectru pentru alocarea frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz, fiind astfel determinati ofertantii castigatori, blocurile generice castigate de fiecare, precum si preturile de baza pe care trebuie sa le plateasca acestia si ca vineri, 21 septembrie 2012 si luni, 24 septembrie 2012, se vor organiza cele 7 runde de alocare, cate una pentru fiecare categorie de frecvente. Altfel spus, luni, 24 septembrie, ANCOM ar putea anunta castigatorii acestei licitatii.

In rundele de alocare se va stabili pozitia fiecarui bloc castigat in banda. Rundele primare si cele suplimentare au permis determinarea numarului de blocuri generice pe care ofertantii castigatori le-au castigat in fiecare categorie, precum si preturile de baza ale blocurilor de frecvente respective, dar nu si frecventele specifice care vor fi alocate ofertantilor castigatori.

Rundele de alocare urmaresc definirea modului in care frecventele concrete vor fi repartizate intre castigatori, iar obtinerea pozitiilor preferate in fiecare banda de frecvente se va realiza in urma oferirii unor sume suplimentare de catre participantii la licitatie.

Fiecare ofertant care a castigat blocuri de frecvente in rundele primare si suplimentare isi va exprima preferintele, pe baza unei liste de optiuni predefinite furnizate de Comisie. Astfel, fiecare ofertant castigator are posibilitatea de a depune o oferta in care sa indice suma pe care este dispus s-o achite pentru alocarea preferata de frecvente in fiecare banda, in plus fata de pretul de baza total determinat in urma rundelor primare si/sau suplimentare. Castigatorii care nu au preferinte in ceea ce priveste alocarea de frecvente nu trebuie sa depuna o oferta. Toti ofertantii care au castigat doua sau mai multe blocuri din aceeasi categorie vor primi frecvente adiacente in banda respectiva de frecvente.

Combinatia de oferte de alocare valabile depuse care are cea mai mare valoare totala dintre toate combinatiile posibile va fi declarata castigatoare. In cazul in care mai multe combinatii de oferte de alocare valabile au valoarea cea mai mare egala, Comisia va selecta una dintre combinatii prin tragere la sorti.

De ce este importanta aceasta licitatie

Importanta acestei licitatii este data de faptul ca se realoca practic spectrul deja utilizat in prezent de Orange, Vodafone si Cosmote in benzile 900Mhz/1800Mhz pentru furnizarea de servicii 2G/3G dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN), care sunt asteptate pentru servicii 4G.

Mai mult, RCS&RDS a anuntat deja ca doreste sa liciteze pentru o parte din spectrul de 900 MHz, avertizand ca a fost vaduvita pana acum de o reglementare UE prin care cei trei operatori de mai sus au primit dreptul de a utiliza spectrul de 900 MHz pentru 3G (in 2010).

Fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz are un pret minim de 35 de milioane de euro, iar cel din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro si vorbim de zeci de blocuri.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.