Propunere ANCOM: Posta sa asigure in continuare dreptul romanilor de a beneficia de un set minim de servicii postale oriunde in tara, pana pe 31 decembrie 2013

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 26 septembrie 2012, 17:47 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Hotnews
 documente
(26 Sep 2012) PDF, 163KB
Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a propus miercuri extinderea cu un an pana la 31 decembrie 2013 a calitatii Postei Romane de furnizor de serviciu universal, prin care are obligatia de a asigura dreptul utilizatorilor de a beneficia de un set minim de servicii postale la o anumita calitate in orice localitate din tara. La 1 ianuarie 2013, odata cu liberalizarea serviciilor postale in UE, Posta va pierde drepturile exclusive de a presta anumite servicii in scopul compensarii costurilor inregistrate din furnizarea serviciului universal, drept pentru care autoritatea propune un nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate din aceasta activitate.

Posta Romana beneficiaza, pana la data de 31 decembrie 2012, de 'dreptul exclusiv de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 g si al caror tarif este mai mic de 2 lei, constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia'.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

De asemenea, acest drept exclusiv a fost acordat in scopul compensarii costurilor inregistrate din furnizarea serviciului universal.

Cadrul comunitar in vigoare in domeniul reglementarii serviciului universal in sectorul serviciilor postale dispune obligatia statelor membre UE de a elimina orice drepturi exclusive sau speciale in vederea asigurarii furnizarii serviciilor postale din sfera serviciului universal, pana la data de 31 decembrie 2012.

In acest sens, ANCOM a suspus miercuri consultarii publice doua proiecte de decizie care au ca principal obiectiv prelungirea cu un an a calitatii de furnizor de serviciu universal a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), eliminarea dreptului rezervat acesteia de a furniza anumite servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de CNPR ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal.

Detalii aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.957 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by