Un upgrade al retelei companiei de la tehnologia 10G la cea de 100G ar creste capacitatea acesteia de 10 ori, ceea ce ar permite RCS & RDS sa aduca, in aceeasi retea, un numar mult mai mare de clienti si, in acelasi timp, sa aloce clientilor mai multa banda pentru internet, a anuntat joi operatorul de comunicatii prin cablu. Compania a realizat legatura 100G intre orasele Bucuresti si Oradea, pe o distanta de peste 700 km, iar testarea a fost finalizata in luna august a aceastui an cu trei vendori: ECI Telecom - care a furnizat echipamentele DWDM - si Cisco si Juniper, care au asigurat routerele IP.

Dezvoltarea retelei pe baza tehnologiei 100G va permite infrastructurii sa suporte aplicatii si servicii avansate, mari consumatoare de largime de banda.

  • "Un client RCS & RDS aflat in reteaua in care am facut testele, ar putea utiliza de pe-acum internetul pentru aplicatii care ar fi disponibile abia peste 10 ani. Nu putem gandi de-acum aceste aplicatii, dar stim cata banda ar consuma acestea", a declarat Silviu Georgescu, Technical Manager RCS & RDS.

RCS & RDS sustine ca "intrucat investeste permanent in infrastructura si in tehnologii de ultima ora, upgrade-ul la 100G va putea fi facut fara modificari majore ale infrastructurii existente".

Acest tip de testare 100G, cu echipamente furnizate de 3 vendori, este primul la nivel global, sustine operatorul de cablu. Testarea 100G a fost realizata cu echipamente IP/MPLS diferite la cele doua capete destinatii, in acest fel fiind realizata si testarea completa a interoperabilitatii a 3 tipuri de echipamente. Testele 100G realizate anterior de catre alte companii, au fost facute cu echipamente ale unui singur vendor (cel mult doi) si cu un singur tip de echipamente la capetele destinatii.

RCS & RDS este unul din cei mai importanti operatori din regiune, furnizand servicii de telecomunicatii in Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Serbia, Spania si Italia. Compania si-a dezvoltat propria infrastructura de telecomunicatii pe suport de fibra optica si acopera cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixa si mobila peste 200 orase din tara. RCS & RDS este lider pe piata din Romania in furnizarea serviciilor de internet si de televiziune prin cablu si satelit si este cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa.