Comisia Europeana a anuntat joi lansarea unei strategii pentru valorificarea potentialului cloud computing-ului in Europa prin masuri care vizeaza crearea a 2,5 milioane de noi locuri de munca si o contributie anuala de 160 de miliarde euro la PIB-ul UE (aproximativ 1%) pana in 2020. "Cloud computing" inseamna stocarea de date (cum ar fi fisiere text, fotografii si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta pe care utilizatorii le acceseaza pe internet utilizand orice dispozitiv doresc. Aceasta metoda este mai rapida, mai ieftina, mai flexibila si poate mai sigura decat solutiile informatice locale, sustine Comisia.

Motive pentru care nu se folosesc serviciile de cloudFoto: IDC

Multe servicii foarte frecvent utilizate, cum ar fi Facebook, Spotify si posta electronica prin internet, folosesc tehnologii de cloud computing, insa beneficiile economice reale se obtin atunci cand aceste solutii de cloud sunt adoptate pe scara larga de intreprinderi si de sectorul public. Strategia este conceputa astfel incat sa accelereze si sa sporeasca utilizarea cloud computingului in toate sectoarele economiei.

Printre masurile principale din cadrul strategiei se numara:

  • sistematizarea 'junglei' standardelor tehnice, astfel incat utilizatorii cloud-ului sa beneficieze de interoperabilitate, de portabilitatea si de reversibilitatea datelor; standardele necesare trebuie identificate pana in 2013;
  • sprijinirea schemelor de certificare la nivelul UE pentru furnizorii fiabili de servicii de cloud computing;
  • elaborarea unor clauze standard 'sigure si corecte' pentru contractele de cloud computing, inclusiv acorduri privind nivelul serviciilor;
  • un parteneriat european in domeniul cloud computingului cu statele membre si cu industria de profil in vederea valorificarii puterii de cumparare a sectorului (20% din totalul cheltuielilor informatice), pentru a modela piata europeana a cloud computingului, a spori sansele de crestere ale furnizorilor europeni de servicii de cloud computing astfel incat acestia sa atinga un nivel competitiv, precum si pentru a ieftini si ameliora serviciile de guvernare electronica.

Context

Strategia anuntata astazi este urmarea propunerii de actualizare a normelor privind protectia datelor, prezentata de Comisie in 2012, si precede o Strategie europeana pentru securitatea informatica ce va fi propusa in lunile urmatoare. Elaborarea acestor norme europene privind cloud computingul constituie o conditie prealabila pentru crearea spatiului digital omogen ce va permite realizarea unei adevarate piete unice digitale.

Beneficiile cloud-ului provin din economiile de scara pe care le implica. Dintre organizatiile care au adoptat cloud computingul, 80% economisesc cel putin 10-20% din costuri. De asemenea, se preconizeaza ca adoptarea pe scara larga a acestei tehnologii in toate sectoarele economice va determina o crestere semnificativa a productivitatii.

In prezent, din cauza lipsei unor standarde comune si a unor contracte clare, numerosi utilizatori potentiali nu pot adopta solutii de tip cloud computing deoarece nu sunt siguri ce standarde si certificate le sunt necesare pentru a raspunde exigentelor acestora si pentru a respecta obligatiile juridice care decurg din aplicarea lor, de exemplu pentru a garanta ca propriile date sau cele ale clientilor lor sunt in siguranta sau ca aplicatiile sunt interoperabile. De asemenea, furnizorii de servicii de cloud computing si utilizatorii acestora au nevoie de norme mai clare cu privire la furnizarea acestor servicii; de exemplu, ei trebuie sa stie unde se vor solutiona litigiile sau in ce mod sa se asigure ca transferul date si software de la un furnizor de servicii de cloud computing la altul va fi usor de realizat.