Reteaua Cosmote a fost imbunatatita recent, este pregatita pentru tehnologia LTE/4G, care permite viteze de descarcare de date de 100 Mbps, si vom lansa aceste servicii in cursul anului viitor, a declarat joi Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania. Amintim ca luna trecuta, Orange, liderul pietei de telefonie mobila, a anuntat ca va lansa servicii 4G pana la sfarsitul acestui an, iar Vodafone, al doilea mare operator mobil, a comunicat ca va dispune de astfel de servicii la inceputul anului 2013.

Stefanos TheocharopoulosFoto: Hotnews

Seful Cosmote a facut aceasta declaratie in cadrul unui eveniment de profil organizat de Business Review.

Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat luna trecuta rezultatele celei mai mari licitatii de telefonie mobila organizata vreodata in Romania. In urma licitatiei de spectru cei cinci ofertanti - 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone - si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Cantitatea de spectru disponibila pentru comunicatii mobile a crescut cu 77%. Servicii LTE/4G sunt oferite in benzile de 800 MHz, 1800 MHz si 2600 Mhz.

Taxele de licenta a caror valoare cumulata se ridica la 682.136.036 euro, urmeaza a fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

Standardul LTE (Long Term Evolution), numit adesea impropriu 4G, dat fiind ca nu intruneste in proportie de 100% standardele impuse de International Telecommunication Union, a fost propus pentru prima data in anul 2004 de catre operatorul japonez NTT DoCoMO ca punct de pornire pentru dezvoltarea unui standard international pentru retelele de telefonie mobila de generatia a patra. Noul standard este o evolutie a actualei tehnologii UMTS, folosita la scara larga pentru implementarea de retele 3G, si va permite obtinerea de viteze de transfer de pana la 100Mb/s download si 50Mb/s upload, la o latenta mai mica de 10 milisecunde.