Comisia Europeana a lansat o consultare pentru actualizarea datelor privind pietele de telecomunicatii relevante

de A.V.     HotNews.ro
Miercuri, 17 octombrie 2012, 15:06 Economie | Telecom


Comisia Europeana a lansat o consultare publica in scopul actualizarii listei curente a pietelor de telecomunicatii cu amanuntul si cu ridicata relevante care fac obiectul procedurii de la 'articolul 7' in temeiul normelor UE in domeniul telecomunicatiilor. Aceste piete includ accesul cu amanuntul la reteaua publica de telefonie si accesul cu ridicata la internet in banda larga. Lista pietelor relevante permite autoritatilor nationale de reglementare (ANR-uri) sa isi reglementeze pietele in mod coordonat.

Conform Comisiei, revizuirea va tine seama de evolutiile majore ale pietelor si de cele din domeniul tehnologic, cum sunt aplicatiile si serviciile bazate pe internet, de convergenta dintre diferite tipuri de retele si de servicii, precum si de dezvoltarea retelelor si serviciilor de internet de foarte mare viteza. Pe baza rezultatelor consultarii, Comisia va revizui actuala recomandare privind pietele relevante, care a fost actualizata ultima data in 2007. Comisia invita partile interesate sa participe la consultare pana la 8 ianuarie 2013.

  • "Trebuie sa fim la zi cu evolutiile tehnologice din acest sector, astfel incat reglementarea sa se concentreze exclusiv asupra problemelor structurale persistente in domeniul concurentei si asupra facilitarii investitiilor", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu agenda digitala.

Scopul chestionarului este de a identifica tendintele majore relevante si de a consulta partile interesate cu privire atat la revizuirea actualei liste a pietelor relevante si a domeniilor lor de aplicare, cat si la pietele care ar putea fi adaugate pe lista, inclusiv piete reglementate la nivel national si piete transnationale.

Consultarea este prima etapa a unui proces de revizuire. Pe baza rezultatelor acesteia si in urma consultarii Organismului autoritatilor europene de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice (OAREC) si a Comitetului pentru comunicatii (un comitet consultativ format din reprezentanti ai statelor membre), Comisia va adopta o recomandare revizuita.

Context

In temeiul normelor UE privind telecomunicatiile, Comisia adopta si revizuieste periodic recomandarea privind pietele relevante ale produselor si serviciilor din cadrul sectorului reglementat al comunicatiilor electronice. Recomandarea identifica pietele care sunt in principiu susceptibile de a face obiectul unei reglementari ex-ante. Autoritatile nationale de reglementare trebuie sa examineze periodic pietele nationale si sa notifice acest lucru Comisiei in cadrul asa-numitei 'proceduri de la articolul 7'. Aceasta este un mecanism de consultare si notificare ce prevede obligatia autoritatilor nationale de reglementare in domeniul telecomunicatiilor de a informa in prealabil Comisia si autoritatile de reglementare din domeniul telecomunicatiilor din alte tari ale UE cu privire la masurile pe care intentioneaza sa le introduca pentru a solutiona problemele pietei. Din 2003, Comisia a examinat peste 1 300 de astfel de notificari.

Aceasta este cea de-a doua revizuire a recomandarii Comisiei privind pietele relevante. Prima recomandare a Comisiei dateaza din 2003 si a fost revizuita in 2007 pentru a include o piata cu amanuntul si 6 piete cu ridicata: accesul la reteaua de telefonie fixa, initierea apelurilor in retelele de telefonie fixa, terminarea apelurilor in retelele de telefonie fixa individuale, accesul cu ridicata la bucla locala, accesul cu ridicata la internet in banda larga, furnizarea cu ridicata a unor segmente terminale de linii inchiriate si terminarea apelurilor vocale in retele mobile individuale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

435 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by