Politistii au efectuat joi, 18 octombrie, in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Cluj, perchezitii la domiciliile mai multor suspecti de infractiuni informatice din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bucuresti si au fost puse in aplicare opt mandate de aducere, informeaza Politia Romana. Din cercetarile efectuate pana in prezent au rezultat date si indicii conform carora un tanar de 27 de ani, din Cluj-Napoca coordona o grupare infractionala care falsifica pagini de internet ale unor institutii bancare pe care le transmitea prin spam persoanelor vatamate in scopul obtinerii datelor de identificare ale instrumentelor de plata electronica ale acestora (phishing).

Tentativa de phishing asupra clientilor cu carduri MasterCardFoto: MasterCard

Ulterior, suspectii au efectuat in mod neautorizat si fara consimtamantul titularilor instrumentelor de plata electronica operatiuni de transferuri de fonduri, retragere de numerar si altele, in favoarea lor ori altor membri ai gruparii infractionale.

Prejudiciul estimat pana in prezent se ridica la peste 600.000 euro, partile vatamate fiind cetateni austrieci, germani, finlandezi, suedezi, francezi si danezi.

In cauza s-a beneficiat de suportul ofiterilor D.G.I.P.I., se mai arata in comunicatul Politiei.

  • In urma cu o zi, MasterCard a avertizat asupra unei tentative de phishing

Astfel de atacuri de tip phishing au fost destul de dese in cursul acestui an. Doar ca exemplu, amintim ca miercuri, MasterCard a avertizat ca "in ultimele zile, circula pe e-mail un mesaj care invita utilizatorii sa isi inregistreze cardul in serviciul MasterCard Secure Code/ Verified by Visa, pentru a putea derula tranzactii online in siguranta, fapt care este o tentativa de phishing, cu scopul de a obtine informatii bancare confidentiale din partea celor care acceseaza link-ul.

"MasterCard recomanda clientilor sa fie atenti, iar atunci cand primesc mesaje ce ii directioneaza catre site-uri in care li se cer date despre conturi bancare, numarul de card, codul PIN sau parola 3D Secure, sa nu le acceseze, deoarece acestea sunt tentative de phishing. Nici MasterCard, nici bancile emitente sau comerciantii nu solicita si nu vor solicita astfel de informatii confidentiale prin e-mail", a mai atentionat compania.