Vodafone Romania, al doilea mare operator de telefonie mobila din tara, a anuntat luni ca incepand cu data de 31 octombrie 2012 va permite clientilor sai sa testeze serviciile de internet LTE/4G, la viteze de pana la 75 Mbps, in mai multe orase. Lansarea comerciala a serviciilor LTE va avea loc la inceputul anului viitor, iar din acest an Vodafone Romania va oferi servicii 4G la viteze de pana la 100 Mbps, a mai precizat operatorul.

LTEFoto: GSMA
  • Vodafone a instalat si a testat cu succes reteaua LTE in principalele orase ale tarii. Clientii nostri, persoane individuale si companii, se vor putea bucura inca de acum de viteze mai mari si de o experienta imbunatatita, cu serviciile 4G” a spus Inaki Berroeta, CEO, Vodafone Romania.

Mai multe detalii vor fi disponibile la evenimentul de lansare din 31 octombrie.

Reteaua LTE a Vodafone opereaza in banda de frecventa de 1800 MHz si a fost implementata cu echipamente Huawei. Romania este una dintre primele tari europene in care Vodafone lanseaza serviciile LTE, dupa Germania si Portugalia.

Orange, liderul pietei de telefonie mobila, anuntase in luna septembrie din acest an ca va lansa comercial servicii LTE/4G pana la sfarsitul acestui an, iar Cosmote a anuntat recent ca va introduce astfel de servicii in cursul anului viitor.

Autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat luna trecuta rezultatele celei mai mari licitatii de telefonie mobila organizata vreodata in Romania. In urma licitatiei de spectru cei cinci ofertanti - 2K Telecom, Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone - si-au adjudecat 485 de MHz in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si Internet de banda larga. Cantitatea de spectru disponibila pentru comunicatii mobile a crescut cu 77%.

Servicii LTE/4G sunt oferite in benzile de 800 MHz, 1800 MHz si 2600 Mhz.

Taxele de licenta a caror valoare cumulata se ridica la 682.136.036 euro, urmeaza a fi achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

Standardul LTE (Long Term Evolution), numit adesea impropriu 4G, dat fiind ca nu intruneste in proportie de 100% standardele impuse de International Telecommunication Union, a fost propus pentru prima data in anul 2004 de catre operatorul japonez NTT DoCoMO ca punct de pornire pentru dezvoltarea unui standard international pentru retelele de telefonie mobila de generatia a patra. Noul standard este o evolutie a actualei tehnologii UMTS, folosita la scara larga pentru implementarea de retele 3G, si va permite obtinerea de viteze de transfer de pana la 100Mb/s download si 50Mb/s upload, la o latenta mai mica de 10 milisecunde.