Incepand de luni, 22 octombrie, clientii Orange din Romania si Republica Moldova vor putea initia apeluri de voce la calitate HD intre cele doua tari, a anuntat luni operatorul care a interconectat in premiera mondiala retelele de telefonie mobila din cele doua tari cu infrastructura necesara pentru a asigura o calitate HD Voice dintr-o tara in alta. Pentru a utiliza acest serviciu, utilizatorii care poarta conversatia telefonica trebuie sa dispuna de telefoane compatibile cu tehnologia voce HD si sa se afle intr-o zona cu acoperire 3G.

VIDEO Demostratie cu primul apel international HD din lume:

In Romania, numarul apelurilor HD efectuate a inregistrat o crestere sustinuta de la lansarea din mai 2011, ajungand pana in prezent la aproximativ 20 de milioane, conform datelor prezentate de operatorul de telefonie mobila.

Astfel, in trimestrul al treilea al anului 2012 au fost inregistrate de 10 ori mai multe apeluri HD Voice fata de trimestrul al treilea al anului precedent.

Despre sunetul de inalta definitie (Voce HD): In timpul unei convorbiri telefonice prin telefonia clasica sunt preluate 8000 de secvente ale sunetului pe secunda, fiind astfel eliminata o mare parte din spectrul complet de sunete pe care o persoana le aude in timpul unei conversatii. Noul standard - HD Voice - imbunatateste considerabil aceasta calitate, prin dublarea numarului de secvente pe secunda, reusind sa preia 16.000 de secvente.