Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat joi cu anumite observatii proiectul de act normativ privind strategia de tranzitie la televiziunea digitala terestra (DVB-T). Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition.

Oficiali ai MSI si SNR, explicand la CNA in octombrie 2012, cum investitii de 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierduteFoto: Hotnews

SNR are nevoie disperata de extinderea experimentului de televiziune digitala terestra/Investitii de circa 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute

  • "SNR opereaza in prezent doua retele analogice de televiziune cu acoperire nationala pentru televiziunea publica iar proiectul prevede sa-si contnue dezvoltarea pe o retea digitala care sa permita pregatirea populatiei pentru aceasta tranzitie. In perioada 2002-2008 SNR a derulat o serie de programe de retehnologizare a acestor retele care permite ca printr-o investitie destul de mica sa se realizeze modernizarea acestor emitatori pentru standardul digital de emisiune. Investitia facuta in perioada 2002-2008 a insemnat un efort financiar pentru statul roman pentru ca sunt dezvoltari cu garantii ale Ministerului de Finante iar a nu continua aceasta noua etapa de dezvoltare aduce riscul ca cele doua retele sa devina nefunctionale in digital si o investitie cu credite care trebuie rambursate pana in 2017 sa fie pusa in pericol", a declarat joi Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

In legatura cu obligatia asumata la nivel european pentru incetarea emisiei analogice terestre la 17 iunie 2015, Gabriel Grecu a mai spus ca "orice intarziere va pune in pericol emisia terestra in Romania pentru ca tarile vecine, incepand din acest an Ucraina, Bulgaria, Moldova vor emite in digital si noi nu vom mai putea emite in analogic din 2015 pentru ca vom crea interferente pentru tarile vecine".

In fata CNA, Decebal Popescu, consilier al ministrului Comunicatiilor, Dan Nica, a avertizat asupra investitiilor facute pana acum.

"Deja s-au facut investitii spre aproape de 100 de milioane de euro pentru retelele de acum. Acum vor fi investitii mai mici. Faptul ca se intrerupe doua saptamani un program (n.a TVR 2) pe o anumita zona credem ca este cel mai bun compromis intre un echilibru financiar pe care suntem obligati sa-l mentinem de catre Ministerul de Finante si catre a da acces cetatenilor la informare si la posturile publice asa cum suntem obligati prin Legea 41/1994", a precizat acesta.

Noua strategie de tranzitie la televiziunea digitala terestra prevede ca extiinderea acestui proiect pilot al SNR, care a fost demarat in 2005, sa utilizeze infrastructura retelei analogice TVR 2. Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat, pe regiuni, pe masura implementarii proiectului sus mentionat, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator.

  • "Acum vorbim de standardul DVB-T 2 care permite transmiterea a 15 canale in format standard definition si constructia unei retele folosind infrastrustructura retelei TVR 2 pentru emisia digitala. Practic este este vorba de 27 de emitatori care vor fi upgradati as incat sa se poata transmite pe frecvente digitale. Vor exista intreruperi foarte scurte de maxim 2 saptamani pentru a face aceasta tranzitie, urmand ca TVR 1 si TVR 2 sa poata emite pana pana la sfarsitul anului 2013 in digital. Se va realiza o acoperire de 70% din popualtie in digital, urmand ca tvr1 in analogic sa functioneze in continuare pana in iunie 2015, deci populatia nu va fi afectata de aceasta tranzitie", a precizat Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

Documentul avizat joi de catre CNA mentioneaza ca in acest scop, SNR va beneficia de un acord pentru proiectul pilot in scopul implementarii unui multiplex national de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015.

  • Un multiplex digital (MUX) reprezinta un grup de servicii de programe radio, TV si alte servicii multimedia transmise de la statii de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra.

Pana la data de 17 iunie 2015, se va asigura de catre operatorul actual, si transmisia in paralel (simulcast) a programului public TVR1 in sistem analogic in banda VHF, se mai mentioneaza in documentul de strategie.

  • Primeste SNR prin atribuire directa, fara o licitatie un multiplex digital?

Narcisa Iorga, membru CNA, si-a exprimat temerea ca prin dezoltarea acestui proiect s-ar putea ca SNR sa ramana definitiv cu acest multiplex, fara o licitatie.

  • "Si pilotul dupa aia devine de sine statator. Cine mai poate concura cu o astfel de retea?", a atentionat Narcisa Iorga.

Aceasta a fost insa contrazisa de reprezentantii Autoritatii nationale de reglementare (ANCOM) care au spus ca pentru toate cele 5 multiplexe digitale se vor organiza licitatii.

  • "Aceasta strategie este strict pentru perioada de tranzitie. Ce va fi dupa 2015 va fi reglementat, vor fi licente acordate, investitiile sunt libere, piata libera", a spus Liliana Andrei, sef serviciu audiovizual in ANCOM.

De asemenea, Calin Zvancea-Cozan, sef serviciu juridic in ANCOM a spus ca: "procedura de selectie nu va fi organizata in 2015. Pentru a intra si a implementa o retea din 2015 (n.a asa cum se mentioneaza in acest proiect de strategie) procedura de selectie trebuie demarata anul viitor".

  • 5 multiplexe digitale se vor acorda prin procedura de selectie organizata de ANCOM

Strategia prevede ca se vor acorda patru multiplexe digitale nationale pentru televiziune digitala terestra in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency).

Documentul prevede ca "un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie 'free to air', in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune. Prin 'free to air' se intelege transmisia necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora".

Acordarea multiplexelor digitale

Un multiplex digital national se va acorda, conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va putea fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de 4 multiplexe digitale nationale (3 multiplexe in UHF si unul in VHF) vor fi acordate conform legii, prin procedura de selectie organizata de catre ANCOM cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 17 iunie 2015.

  • Observatiile introduse de CNA la noua strategie DVB-T:  Pe multiplex sa se difuzeze si posturile private nu doar cele publice/Intreruperea transmisiei postului public TVR 2 nu va depasi 20 de zile calendaristice

Narcisa Iorga si un alt membru CNA, Gelu Trandafir, au semnalat ca exista anumite deosebiri semnificative fata de variante anterioare ale acestei strategii de trecere la televiziunea digitala terestra.

  • "Aceasta digitalizare se face pe spezele TVR 2, care va disparea din analogic. Acum s-a inchis TVR Info, TVR Cultural si acum in analogic dispare si TVR 2. Cetateanul care are televiziune doar analogica nu va mai receptiona", a spus Gelu Trandafir.
  • "Ar fi bine sa se prevada care va fi limita maxima de timp pentru intreruperea emisiuei TVR 2. Acolo sunt niste programe achizitionate, niste oameni care lucreza - nu se poate sa mai inchidem inca un canal", a spus Narcisa Iorga.

Oficialii SNR au asigurat ca intreruperile nu vor fi decat de maxim 2 saptamani, in anumite zone, si doar pentru cei care receptioneza servicii TV analogice prin simpla antena de pe casa.

Narcisa Iorga a mai avertizat ca la art. 3.1.3 din noua strategie nu mai apare obligatia ca multiplexul digital in banda de UHF sa transmita si posturile private.

In urma acestor observatii, CNA a decis sa dea aviz pozitiv acestui proiect de act normativ dar sa introduca niste modificari.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a anuntat ca la art. 3.1.3 observatia CNA este aceea ca pe langa posturile publice sa fie adaugate si posturile private astfel:

  • "3.1.3. Pentru realizarea obiectivelor strategice prevăzute la pct. 2.1, 2.2, 2.3 şi 2.7, un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie „free to air”, în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune, "precum si pentru posturile private in functie de conditiile, criteriile si procedurile stabilite de CNA in conformitate cu legea 504/2002".

Un alt amendament adus proiectului de catre CNA este adaugirea unei mentiuni legate de perioada in care poate fi intrerupt postul TVR 2.

  • "La art 3.1.5 este doar o adaugire la final referitoare la TVR 2: "Intreruperera transmisiei postului public TVR 2 necesara implementarii strategiei nu va depasi 20 de zile calendaristice. Dumneavostra ati spus ca 2 saptamani, noi am zis un termen mai acoperitor dar sa avem garantia ca apoi postul se regaseste in noul sistem", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Pana in prezent, conform declaratiilor directorului general al SNR, acest proiect a fost avizat de ANCOM, de catre MCSI si de Ministerul Culturii, existand in acelasi timp raspunsuri la observatii facute de la Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei si Consiliul Concurentei.