Operatorii care detin licente de utilizare benzilor de frecvente radio de 900 si 1800 MHz vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a patra (4G) prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX in aceste frecvente, conform unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Orange, Vodafone si Cosmote utilizau demult aceste benzi, iar in urma licitatiei organizate in acest an RCS&RDS a castigat spectru in banda de 900 MHz si va putea oferi servicii 4G imediat dupa inceperea perioadei de valabilitate a licentei obtinute. Tehnologia 4G poate fi implementata si in benzile de 800 si 2600 MHz incepand cu anul 2014, ca urmare a licitatiei din acest an.

LTEFoto: GSMA

ANCOM a publicat spre consultare publica un proiect de decizie prin care va permite utilizarea benzilor de frecvente radio de 900 si 1800 MHz si pentru servicii de comunicatii de generatia a 4-a (4G), pentru a impulsiona astfel furnizarea de servicii de comunicatii mobile multimedia si transmisii de date cu capacitati si la viteze din ce in ce mai mari.

Decizia de a implementa noi tehnologii in aceste frecvente, calendarul implementarii si momentul lansarii comerciale a serviciilor de generatia a 4-a raman la alegerea furnizorilor.

Proiectul de decizie al ANCOM este elaborat in contextul in care Decizia Comisiei nr. 2009/766/CE a fost modificata prin Decizia Comisiei 2011/251/UE din 18 aprilie 2011, masura prin care, pe langa tehnologiile GSM si UMTS, se permite si folosirea WiMAX si LTE in aceste benzi.

Orange a anuntat deja ca va lansa comercial servicii LTE/4G pana la sfarsitul acestui an, iar Vodafone a spus ca a incepand cu data de 31 octombrie 2012 va permite clientilor sai sa testeze serviciile de internet LTE/4G, la viteze de pana la 75 Mbps, in mai multe orase. Lansarea comerciala a serviciilor LTE la acest operator va avea loc la inceputul anului viitor, cand vitezele LTE vor creste pana la 100 Mbps. Si Cosmote a anuntat ca va lansa servicii 4G in 2013.

ANCOM urmareste ca proiectul de decizie supus consultarii publice sa fie adoptat cat mai curand posibil, proiectul urmand sa fie in consultare publica timp de 10 zile.