In trimestrul trei din acest an, la nivel global s-au livrat peste 130 de milioane de smartphone-uri cu sistem de operare Android al Google, un nou nivel record, reprezentand mai mult decat numarul total de terminale Google/Android livrate in tot anul 2007, cand s-a lansat acest sistem de operare, potrivit estimarilor companiei de cercetare IDC. 181,7 milioane de smartphone-uri s-au livrat la nivel global in trimestrul incheiat in luna septembrie din acest an, 75% dintre acestea avand la baza sistemul de operare Android. Apple a vandut in trimestrul mentionat 26,9 milioane de smartphone-uri iPhone, fapt care confera sistemului de operare iOS locul secund cu o cota de piata de 14,9%.

Piata sistemelor de operare pentru smartphone-uriFoto: IDC

Trebuie amintit faptul ca in cazul iOS vorbim despre un singur producator de terminale pe care ruleaza acest sistem de operare - Apple/iPhone, in timp ce pentru Android sunt mai multi producatori de smartphone-uri cu acest sistem de operare, precum Samsung, HTC, LG, Motorola etc.

Pe locul trei in topul sistemelor de operare pentru smartphone-uri se situeaza Blackberry, a carui cota de piata a continuat sa scada la doar 4,3% fata de 9,5% in trimestrul trei din 2011. Urmatorul in clasament este sistemul de operare Symbian, care a inregistrat cel mai mare declin anual in trimestrul trei din acest an, la nivel global fiind livrate circa 4,1 milioane de terminale cu acest sistem de operare, echivalentul unei cote de piata de 2,3% fata de 14,6% in trimestrul similar din 2011.

Estimarile IDC mai arata ca in trimestrul incheiat in luna septembrie din acest an la nivel global s-au livrat 3,6 milioane de smartphone-uri cu sistem de operare Windows Phone, (2% din numarul total de smartphone-uri livrate in aceasta perioada), in crestere cu 140% fata de acelasi trimestru din 2011.

Chiar daca sunt mai multi producatori care livreaza terminale cu acest sistem de operare, Windows Phone nu reprezinta inca o amenintare serioasa pentru Android si iOS, dar lucrurile s-ar putea schimba in ultimul trimestru din acest an cand in piata se vor lansa multiple smartphone-uri pe care ruleaza sistemul de operare Windows Phone 8.