Marinescu, ANCOM: Utilizatorii romani platesc in prezent unul dintre cele mai mici tarife din UE la telefonia mobila, 2,2 eurocenti pe minut, de 7 ori mai putin decat in 2003
Autoritatea a prezentat marti in cadrul conferintei internationale 'Inapoi la viitor: urmatorii 10 ani in piata de comunicatii' principalele efecte ale activitatii de reglementare asupra dezvoltarii pietei de comunicatii electronice din Romania la 10 ani de la prima decizie de reglementare emisa de Autoritate.
Documentul prezentat de ANCOM arata ca piata comunicatiilor electronice din Romania este astazi una dintre cele mai competitive piete de comunicatii la nivelul Uniunii Europene, utilizatorii romani beneficiind de tarife mici, servicii de calitate si rate de penetrare in crestere.
Telefonia mobila s-a raspandit rapid in Romania si a avut cresteri spectaculoase, atat in ceea ce priveste numarul de utilizatori, care a inregistrat o crestere cu 257% din 2003 pana in 2011, cat si in ceea ce priveste traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute in 2003 la 205 minute in 2011.
Desi numarul de linii de telefonie fixa a crescut cu 7% intre 2003-2011, traficul total de voce a scazut cu 32%, datorita scaderii traficului catre retele fixe, ceea ce a condus la scaderea traficului de voce realizat in medie lunar de la o linie de telefonie fixa la 106 minute in 2011, comparativ cu 170 minute efectuate in medie lunar in 2003.
Implementarea portabilitatii numerelor in 2008 a contribuit la cresterea libertatii de alegere a utilizatorilor finali, pana in prezent fiind portate peste 580 de mii de numere de telefonie mobila si peste 280 de mii de numere de telefonie fixa.
Serviciile de acces la internet au cunoscut o crestere continua in acesti 10 ani, numarul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungand la 10,8 milioane la sfarsitul lui 2011, de la 0,2 milioane in 2003.
In ceea ce priveste internetul fix, Romania ocupa la inceputul anului 2012 primul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea conexiunilor foarte rapide, de cel putin 30 Mbps, aceasta fiind de aproximativ 45% din totalul conexiunilor fixe (3,3 milioane).
Introducerea noilor tehnologii a modificat structura conexiunilor active de acces mobil la internet, in 2011 peste 3 milioane conexiuni fiind realizate prin 3G, 3G+, EV-DO. In prezent, cea mai ridicata viteza disponibila pentru accesul mobil la internet este de 43,2 Mbps, in timp ce in anul 2003 cea mai avansata tehnologie mobila era CDMA, avand o viteza maxima de 153 kbps.
Numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale s-a dublat in aceasta perioada, de la 2,7 milioane abonati in 2003 la 5,7 milioane abonati la sfarsitul lui 2011, in special pe fondul aparitiei tehnologiei DTH (care a atras 2,1 milioane abonati pana la 31 decembrie 2011, cu preponderenta din mediul rural, unde dezvoltarea retelelor de cablu este mai costisitoare).
Tot marti, Autoritatea a lansat si o aplicatie care permite utilizatorului sa introduca date despre actualul nivel al consumului sau de servicii de telefonie mobila, returnandu-i costul la care ar fi achizitionat aceleasi servicii in urma cu 10 ani. Aplicatia poate fi accesata aici.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Din pacate se intampla si in alte tari. Problema este ca au "inghesuit" si internetul si toate chestiile pe aceeasi frecventa...
pai cum e posibil sa fie ceva MAI IEFTIN in Romania ?
de neconceput !!!
Voi sunteti chiar dusi cu capul cand va apucati sa faceti comparatii de genul asta?
Cel mai mic pret la benzina din UE, cel mai mic pret la telefonie mobila din UE..etc.
Dar cele mai multe taxe si impozite, de ce nu spuneti??? Dar cele mai mizere salarii din UE de ce nu spuneti!
Mari nenorociti mai sunteti!
Te apuca voma instantaneu cand citesti aberatiile astora...