Telefoanele cu versiunile Android 2.3 si 4.0 sunt cel mai frecvent afectate de malware - analiza Kaspersky
Cresterea rapida a numarului de noi programe daunatoare pentru mobilele cu Android a continuat pana in trimestrul al treilea, determinand Kaspersky Lab sa catalogheze versiunile platformelor atacate cel mai frecvent de infractorii cibernetici. 28% din numarul total de blocari ale procesului de instalare a programelor malware s-au inregistrat pe Android 2.3.6 Gingerbread, locul al doilea in topul celor mai atacate versiuni fiind noul 4.0.4 Ice Cream Sandwich, care a inregistrat 22% din atacuri.
"Desi Gingerbread a fost lansat in septembrie 2011, data fiind segmentarea pietei de dispozitive Android, ramane in continuare una dintre cele mai populare versiuni, fapt ce atrage un interes sporit din partea infractorilor cibernetici," a comentat Yuri Namestnikov, analist de malware la Kaspersky Lab.
"Popularitatea celei mai recente versiuni Android OS Ice Cream Sandwich in randul dezvoltatorilor de virusi poate fi explicata de faptul ca dispozitivele care ruleaza cele mai recente versiuni OS sunt mai potrivite pentru activitatile online. Din pacate, utilizatorii care navigheaza activ pe internet sunt si cei care ajung cel mai frecvent pe site-uri periculoase", a mai spus el.
Mai mult de jumatate dintre programele malware detectate pe smartphone-urile utilizatorilor s-au dovedit a fi troieni SMS, precum programele daunatoare care fura bani din conturile mobile ale victimelor, trimitand mesaje SMS catre numerele cu abonamente premium.
Familia OpFake a devenit cea mai raspandita dintre toate familiile de malware pentru mobile, reprezentand 38,3% dintre toate programele daunatoare detectate pe Android. Toate programele din aceasta familie se deghizeaza in OperaMini, arata datele companiei ruse.
O cincime dintre programele detectate pe dispozitivele utilizatorilor sunt troieni versatili, dintre care majoritatea apartin familiei Plangton. Dupa instalarea pe un dispozitiv, acesti troieni colecteaza datele abonamentului de pe telefon, le trimit catre serverul de comanda si asteapta comenzile infractorilor cibernetici. Concret, programele malware din aceasta familie pot face schimbari, pe ascuns, in bookmark-uri si in pagina de start.
Locul al treilea in clasament a fost ocupat de familia Fakelnst, ai caror membri se prezinta ca soft-uri de instalare pentru programele populare (17%). Aceste doua tipuri de malware sunt distribuite, in principal, prin intermediul asa-numitelor magazine alternative online de aplicatii, create de infractorii cibernetici.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Nu e corecta analiza. Sunt cele mai multe, deci d-aia sunt cele mai afectate. Orice om stie ca trebuie sa-si faca update la OS. Unele telefoane suporta update pana la versiunea 4. Altele mai vechi au fost lasat la 2.3 aparand intre timp alte modele.
Sunt putini cei care nu-si fac update la ultima versiune pentru ca n-au wireless acasa.
Asta e ca si cu articolele care anti-piraterie care apar doar la stirile protv ca sa creasca vanzarile la voyo.
Jenant!