Mai multe bloguri romanesti printre care, zoso.ro, bundaru.ro si alexradescu.ro au ajuns marti 'victime colaterale' ale unei actiuni a Politiei Romane in colaborare cu FBI, devenind inaccesibile din cauza confiscarii unor servere care le gazduiau, scrie consultantul Victor Kapra pe blogul sau. Politia a anuntat marti destructurarea unei grupari specializate in fraude informatice, totalizand peste 25 de milioane euro. Vali Petcu, cel care detine zoso.ro, a precizat pentru HotNews.ro ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca blogurile erau gazduite la aceeasi firma, Linux Security Group, iar actiunea politistilor a vizat un forum unde au aparut activitati ilegale si care era gazduit in acelasi loc. Intre timp, Zoso a revenit online pe o adresa alternativa. Victor Kapra a precizat pentru HotNews.ro: "Nu stiu ca acest eveniment sa fie o campanie de promovare a unui serviciu online".

Blogul zoso.ro, imposibil de accesatFoto: Hotnews
  • "Firma de hosting se numeste Linux Security Group - este o firma romano-germana - a unui cetatean roman stabilit in Germania. Pe langa altii, la aceasta firma mai era gazduit un forum unde se adunau niste baieti care spargeau servere. Este important de subliniat ca baietii faceau chestia asta non-profit, adica nu spargeau servere ca sa fure de acolo informatii. Erau niste plictisiti care faceau chestia asta. Aparent, la un moment dat, situatia a degenerat. Cu toate ca regulile erau foarte clare pe acest forum ca nu se accepta activitati ilegale de genul: eu vreau sa-ti vand tie 2000 de mailuri s.a, cineva s-a apucat sa vanda carduri furate din alte parti. Nu este foarte clar, pentru ca nu am de unde sa stiu daca tranzactia s-a facut pe forum sau politistii au intrat pe fir identificand pe cineva de pe forum ca face chestia asta, adica sa vanda carduri in afara forumului", a declarat pentru HotNews.ro Vali Petcu (Zoso).

Zoso a mai precizat ca cetateanul roman se afla in Bucuresti la audieri si ca spera sa-si recupereze serverele in cursul zilei de maine.

  • "Nu stiu exact ce s-a intamplat. Data center-ul este in Germania. Probabil ca cineva de acolo a tras serverele din priza si acum le cerceteaza. Din ce am reusit sa discut cu baiatul de la hosting in cursul zilei de maine ne vom recupera serverele. Maine vom sti daca ni le dau maine sau raman la cercetari 3-6 luni. Inteleg actiunea Politiei si nu o condamn. Voi fi suparat daca maine nu-mi vor fi returnate serverele. Inteleg ca s-a intamplat o chestie nasoala, este ok sa vina Politia sa faca controale sa confiste sa faca investigatii, sunt total de acord. Nu sunt de acord cu tinutul serverelor 3 luni sau 6 luni cum se intampla prin alte tari", a mai spus Vali Petcu.

Blogerul a mai spus ca are backup la continutul de pe zoso.ro si ca dovada blogul sau este din nou online pe o adresa alternativa.Celelalte doua bloguri sunt in continuare imposibil de accesat.

Vali Petcu da si cateva detalii intr-o noua postare pe blog, despre forumul mentionat mai sus.

  • "RST e un forum unde oameni schimba informatii despre securitate informatica. Aparent, acolo s-au petrecut niste schimburi de carti de credit care au atras atentia autoritatilor. RST nu e o grupare de hackeri sau ceva asemanator, ci mai degraba o gasca de oameni plictisiti, al caror scop nu este sa profite de pe urma breselor de securitate pe care le descopera. Nici un membru al staff-ului forumului RST nu a fost arestat. ", spune Zoso pe blogul sau.

Consultantul Victor Kapra atentioneaza cu aceasta ocazie asupra necesitatii de backup pentru cei care ofera continut pe internet.

  • "Incidentul demosntreaza cat de important este ca toti cei care detin continut online (companii, publisheri, blogeri etc) sa-si faca backup cat mai des la acest continut pentru ca altfel pierderile pot fi semnificative. Pentru ca a avut backup, Zoso a revenit online pe o adresa alternativa in numai cateva ore", a precizat pentru HotNews.ro Victor Kapra.

Despre acest incident a scris si Cristian Manafu pe blogul sau Manafu.ro.