Numarul total de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,92 milioane la jumatatea anului, in crestere cu 2,9% fata de finalul anului 2011 si cu 5,2% fata de 30 iunie 2011, in conditiile in care atat retelele de cablu, cat si cele de tip DTH si IP au cunoscut cresteri ale numarului de abonati, a declarat marti Catalin Marinescu, presedintele ANCOM. In decursul unui an, numarul abonatilor la retele de cablu in format digital a inregistrat o crestere semnificativa, de 49%, depasind astfel 1 milion de abonati, in timp ce numarul abonatilor la servicii DTH a crescut cu aproape 5%, pana la 2,21 milioane de abonati, a spus acesta.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a prezentat astazi in cadrul International Digital Forum 2012 date statistice preliminare privind serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale, pentru prima jumatate a anului 2012. Datele arata o crestere usoara a numarului total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale la 30 iunie 2012, fata de aceeasi data a anului trecut, determinata indeosebi de o crestere a abonamentelor la serviciile de retransmisie receptionate in format digital de catre utilizatorii finali. 83,5% din totalul gospodariilor din Romania receptioneaza servicii audiovizuale prin intermediul unui numar de 449 de furnizori.

"Digitalizarea devine din ce in ce mai importanta si in ceea ce priveste retransmisia de programe TV. Cele mai noi date statistice adunate si prelucrate de ANCOM, referitoare la primul semestru al acestui an, arata ca in Romania la mijlocul anului existau 3,3 milioane de abonati la servicii de retransmisie a programelor in format digital, in crestere cu 16% fata de 30 iunie 2011, ajungand astfel la o pondere de peste 50% din totalul abonatilor la servicii de retransmisie. In decursul unui an, numarul abonatilor la retele de cablu in format digital a inregistrat o crestere semnificativa, de 49%, depasind astfel 1 milion de abonati, in timp ce numarul abonatilor la servicii DTH a crescut cu aproape 5%, pana la 2,21 milioane de abonati", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, prezent la acest eveniment.

Numarul total de abonati la servicii de retransmisie programe audiovizuale era de 5,92 milioane la jumatatea anului, in crestere cu 2,9% fata de finalul anului 2011 si cu 5,2% fata de 30 iunie 2011, in conditiile in care atat retelele de cablu, cat si cele de tip DTH si IP au cunoscut cresteri ale numarului de abonati. Astfel, in primele sase luni ale anului 2012 numarul abonatilor prin retele de cablu a crescut cu 2,7% pana la 3,67 milioane de abonati, in timp ce numarul de abonati prin retele satelit (DTH) a inregistrat o crestere de 3% pana la valoarea de 2,21 milioane de abonati. Astfel, rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale pe baza de abonament a crescut la 83,5%, iar cea a retelelor de cablu la 51,8%.

In functie de mediul de resedinta, la 30 iunie 2012, 60% din totalul abonatilor se aflau in mediul urban, marea majoritate a acestora (79%) fiind conectati la retelele de cablu. Pe de alta parte, in mediul rural, abonatii la serviciile de retransmisie foloseau intr-o mai mare masura tehnologia DTH pentru receptia programelor audioviozuale ¬ 64%.

Retelele de cablu au inregistrat cresteri din punctul de vedere al numarului total de abonati (in prima parte a anului 2012, cresterea a fost de 2,7%) pe baza cresterii numarului de abonati la serviciile de retransmisie prin cablu in format digital, care a crescut cu 24% fata de sfarsitul anului 2011, marindu-si astfel si ponderea in totalul abonatilor la servicii de cablu TV. Astfel, ponderea numarului de abonati prin retele de cablu digital a crescut cu 5 puncte procentuale pana la 30% din numarul total de abonati prin retele de cablu. In ceea ce priveste repartizarea pe medii de resedinta, in prima parte a anului 2012 a crescut atat numarul de abonati prin cablu in mediul urban (+0,8%) pana la 2,82 milioane, cat si cel al abonatilor din mediul rural (+9%), pana la 0,85 milioane.