Autoritatea de Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) a transmis Directiei Nationale Anticoruptie, la cererea institutiei, date privind existenta unor nereguli la trei contracte incheiate de Posta Romana in intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, contracte in valoare totala de circa 40 milioane lei, doua dintre ele atribuite fara licitatie, a anuntat vicepresedintele ANRMAP, Mircea Fechet, citat de Mediafax.

Potrivit reprezentantului ANRMAP, controlul a fost initiat in luna august si finalizat la 6 decembrie. Contractele vizate sunt urmatoarele:

  • Un contract in valoare de 9,7 milioane lei, atribuit fara licitatie, ce avea ca obiect repararea si intretinerea masinilor de aplicare si stampilare a timbrelelor pe plic. Posta Romana nu a detaliat modul in care a fost calculat pretul estimat. Contractul a fost atribuit prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pe motiv ca o singura firma, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii.
    In 2010, Curtea de Conturi a semnalat, in urma unui audit, atribuirea gresita a contractului, iar Posta Romana l-a reziliat, dar in 2011, cu putin inainte de expirarea de drept a intelegerii.
  • Un contract in valoare de 28,5 milioane lei ce avea ca obiect furnizarea unor aplicatii informatice, licente, calculatoare si masini de francat si stampilat. Nici in acest caz nu a fost explicat modul de calcul al pretului estimat si nu a fost organizata o licitatie, cu acelasi argument al furnizorului unic. ANRMAP arata ca pretul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.
  • Un contract in valoare de 1,3 milioane lei care viza intretinerea si repararea consumabilelor. In acest caz a fost organizata o licitatie si s-au prezentat doi ofertanti, dar unul dintre ei a fost eliminat pe motiv ca oferta era neconforma, iar castigatorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat in final contractul cu Posta Romana.

Mircea Fechet a explicat ca, in urma controlului efectuat, autoritatea a aplicat o amenda de 40.000 lei in cazul celui de-al doilea contract si o amenda de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. In cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului si pana la momentul controlului, nu a fost aplicata o amenda, pentru ca aceasta era prescrisa, informeaza Mediafax.

"Amenzile au fost aplicate pentru ca autoritatea contractanta nu a intocmit nota privind valoarea estimata. Atat valoarea de 28 de milioane de lei (in cazul primului contract - n.red), cat si cea de 9,7 milioane de lei (la al doilea contract - n.red) au aparut de nicaieri, adica nu dintr-un calcul fundamentat care sa fi condus la aceasta valoare. In cazul primului contract, amenzile erau prescrise la data controlului. Pentru cel de-al treilea contract, amenda s-a aplicat pentru ca autoritatea contractanta nu a incheiat contractul in termenul prevazut de lege", a explicat vicepresedintele ANRMAP, citat de Agerpres.