Operatorii de telefonie nu vor mai avea voie sa foloseasca alte resurse de numerotatie, cu exceptia numerelor nationale de forma 118(xyz), in vederea furnizarii de servicii de informatii privind abonatii sau servicii conexe, conform unui proiect de decizie al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Cu o zi in urma, Consiliul Concurentei a atentionat ca operatorii asigura momentan informatii privind proprii abonati si prin intermediul unor resurse de numerotatie care nu se regasesc in Planul National de Numerotatie (PNN), fie sunt disponibile numai in interiorul unei retele de comunicatii electronice, fapt care distorsioneaza concurenta.

In proiectul de decizie al ANCOM publicat marti spre consultare publica se mentioneaza:

"1.La articolul 6, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Este interzisa utilizarea altor resurse de numerotatie, cu exceptia numerelor nationale

de forma 118(xyz), in vederea furnizarii de servicii de informatii privind abonatii sau servicii

conexe."

Cu o zi in urma,Consiliul Concurentei a atentionat, pe site-ul propriu, cu privire la un posibil comportament anticoncurential pe piata serviciilor de informatii privind abonatii, servicii care, conform reglementarilor in vigoare, sunt oferite prin intermediul numerelor de forma 118(xyz).

Autoritatea sublinia ca "in prezent, sase furnizori de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au licenta de utilizare a resurselor de numerotatie (LURN) in vigoare pentru 10 numere nationale scurte de forma 118(xyz) destinate asigurarii serviciilor de informatii privind abonatii. ANCOM a subliniat ca toti cei sase furnizori care actualmente au dreptul de a utiliza numere nationale scurte de forma 118(xyz) au precizat ca asigura prin forte proprii serviciile de informatii privind abonatii, si nu prin asignarea acestor resurse de numerotatie catre terti, pentru furnizarea serviciului de continut. Trei dintre acesti furnizori utilizeaza si alte categorii de resurse de numerotatie din PNN, in afara numerelor nationale scurte de forma 118(xyz), pentru furnizarea catre utilizatorii finali de servicii de comunicatii electronice destinate publicului la puncte fixe si mobile".

Autoritatea dadea si un exemplu, din reteaua Orange:

  • "De exemplu, in interiorul retelei operate de S.C. Orange Romania S.A. se asigura un serviciu de informatii privind abonatii prin apelarea numarului 300. Acest serviciu este disponibil exclusiv pentru abonatii S.C. Orange Romania S.A. care pot afla numerele de telefon ale altor persoane care sunt abonati la acelasi furnizor. Informatii privind serviciul IA furnizat de S.C. Orange Romania S.A. propriilor abonati se regasesc la urmatoarea adresa de internet: http://www.orange.ro/services/phonebook-ro.html".

La solicitarea HotNews.ro, conducerea ANCOM a transmis ca prin proiectul de decizie suspus astazi consultarii publice se va corecta aceasta situatie.

  • "In cursul anului 2012, ANCOM a avut un dialog cu industria in vederea identificarii solutiilor adecvate furnizarii unor servicii de continut (asa cum este si serviciul de informatii privind abonatii) prin intermediul unor resurse de numerotatie. Ca rezultat al acestor discutii si venind in intampinarea recomandarilor formulate de catre Consiliul Concurentei, ANCOM a elaborat Proiectul de decizie privind utilizarea numerelor nationale scurte interne si a codurilor scurte SMS/MMS supus consultarii publice astazi", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ANCOM.

Data limita pentru primirea observatiilor asupra acestui proiect de decizie este 11 ianuarie 2013.