Orange a anuntat miercuri lansarea serviciilor de internet mobil LTE/4G, la viteze ce pot ajunge pana la 75 Mbps pentru download si 37,5 Mbps pentru upload, tinand cont de resursele de spectru disponibile in prezent. Momentan, serviciile pot fi folosite in Bucuresti - in zona centrala si de nord, in zona metropolitana din nordul capitalei, in statiunile de vacanta de pe Valea Prahovei, in zona Bran-Moieciu si in Poiana Brasov. In prima etapa, internetul mobil 4G va fi disponibil pe modemuri si tablete, impreuna cu abonamente de date la preturi ce incep de la 15 euro/luna pentru o perioada de doi ani. Operatorul precizeaza ca serviciul de internet 4G va fi disponibil 'in curand si pe telefoane'.

Internet LTE/4G si la OrangeFoto: Orange Romania

Conectarea la reteaua LTE/4G a Orange se poate face prin modem Huawei E392 4G la preturi pornind de la 0 euro si cu tableta Samsung Galaxy Note 10.1 4G la preturi de la 309 euro impreuna cu abonamentele de date pentru o perioada de 2 ani (abonament Colibri 15, Colibri 25, Colibri 25 Special sau Colibri 35).

LTE/4G este cea mai noua tehnologie de date mobile, care permite o calitate foarte buna si acces foarte rapid la internet, cu viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps pentru download si pana la 50 Mbps pentru upload, de pana la 10 ori mai mari decat prin tehnologia 3G.

  • '4G este tehnologia viitorului, ce ofera o calitate superioara serviciilor multimedia pe mobil, tablete si PC-uri. Un pas important a fost sa investim masiv in reteaua de date mobile in ultimul an, urmat astazi de lansarea 4G, un serviciu pe care il vom dezvolta in viitor', a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.

Orange promite ca pe parcursul anului 2013 sa dezvolte serviciul de internet mobil 4G, urmand ca, din aprilie 2014, cand va fi disponibil spectrul de frecvente dedicat pentru serviciile 4G, sa ofere servicii la ponetialul maxim al acestei tehnologii.

Operatorul a mai anuntat ca noile servicii pot fi testate in magazinele Orange din Bucuresti: Baneasa Shopping City, Universitate, Europe House-Piata Victoriei, Calea Mosilor, Iride, precum si in magazinul Orange de pe strada Muresenilor din Brasov.

In Romania, primele servicii LTE/4Gau fost lansate luna trecuta de Vodafone, al doilea mare operator mobil in functie de numarul de clienti. Vodafone a anuntat ca noile viteze de internet mobil sunt disponibile in 10 orase din tara, prin intermediul unui modem USB pentru conectivitate PC/Laptop, disponibil de la 0 euro, impreuna cu abonamentul Internet Nelimitat Profesional, la tariful de 19 euro / luna, incheiat pe 2 ani.

Serviciile LTE/4G ale Vodafone mai pot fi accesate si printr-un Hotspot R210 LTE, la care se pot conecta pana la cinci dispozitive simultan - la un pret de 89 euro, si printr-o tableta Asus Transformer Pad Infinity TF700 KL, cu preturi care pornesc de la 419 Euro. Si pentru aceste terminale este nevoie de abonament de date pentru o perioada de doi ani.

Cosmote, al treilea mare operator de telefonie mobila din tara, a anuntat ca va lansa serviciile LTE/4G in cursul anului viitor.