Institutul National de Statistica (INS) a lansat o licitatie deschisa pentru implementarea sistemului informational national statistic dar si pentru organizarea de mese rotunde si seminarii cu reprezentanti ai autoritatilor publice centrale si locale cu scopul informarii si promovarii noilor instrumente si metodologii statistice, valoarea estimata a contractului fiind de 18,8 milioane lei (fara TVA), conform unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul se inscrie intr-un program finantat cu fonduri UE.

Contractul de achizitii publice presupune:

  • -Organizarea de mese rotunde cu reprezentanti ai MAI, MFP, MS, MECTS, MTI, MAPDR, ME, MDRT, Ministerului Justitiei, ANFP in vederea completarii si imbunatatirii protocoalelor de colaborare
  • -Organizarea de seminarii si mese rotunde cu reprezentanti ai administratiilor publice locale in vederea stabilirii necesitatilor locale si a posibilitatilor tehnice de care dispun pentru activitatea de colectare, furnizare, analiza si raportare de statistici relevante
  • -Elaborarea, dezvoltarea si implementarea de metodologii si instrumente statistice pentru imbunatatirea sistemelor si procedurilor de monitorizare si raportare
  • -Dezvoltarea si implementarea sistemului informational national statistic
  • -Instruirea reprezentantilor administratiei publice locale si centrale cu scopul informarii si promovarii noilor instrumente si metodologii statistice in vederea imbunatatirii calitatii si frecventei raportarii

In privinta conditiilor de participare la aceasta licitatie, la capitolul capacitate economica si financiara se solicita ca cifra medie anuala globala de afaceri pe ultimii 3 ani sa fie de minim 35.000.000 lei. In privinta capacitatii tehnice, operatorul economic trebuie sa faca dovada ca are experienta in ultimii 3 ani in prestarea de servicii similare, prin prezentarea unui contract (maxim 3) de implementare a unui sistem informatic integrat (servicii dezvoltare, infrastructura hardware si software dedicata) destinat colectarii si prelucrarii online de date statistice la nivel national.

Durata contractului este de 17 luni de la atribuirea acestuia. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 27 februarie 2013, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 1 martie 2013. Deschiderea ofertelor va avea loc pe 4 martie 2013.

Vergil Voineagu a fost demis vineri de catre premierul Victor Ponta de la conducerea Institutului National de Statistica (INS), atributiile de presedinte urmand sa fie exercitate temporar, pana la numirea noii conduceri, de Beatrix Gered, vicepresedinte al institutiei.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.